• Welcome to TUKE FÓRUM - Fórum pre študentov Technickej Univerzity v Košiciach.

Mafia (party game)

Started by doc.returner, 21.12.2008, 02:11:36

« predchdzajce - alie »

doc.returner

V poslednom case som sa zacal zaujimat o tuto hru. Okrem standardneho nazvu Mafia ma take nazvy ako Wolf Game, Assassin, Werewolf a kto vie co este. Detailnejsie info je tu - http://en.wikipedia.org/wiki/Mafia_%28game%29
Skusim par vetami vystihnut zakladnu podstatu hry. Da sa to totiz hrat cez forum a pravidla su relativne jednoduche.

Uplne najzakladnejsia verzia rozdeluje hracov na tri typy - noční ludia, denní ludia a game master. Az na game mastera su ostatne typy vzdy zvolene nahodne a to game masterom (kartami, kockami, pseudo random number generator, hocico). Vo forumovej verzii tejto hry posiela game master hracom PM, v ktorom sa dozvedia za aky typ hraju.

• Game master - Jedna osoba, ktora je zvolena bud nahodne, alebo zamerne (zvycajne podla schopnosti vypravania a koordinacie hry)
  • Denní ludia - Tvoria najpocetnejsiu skupinu v hre. Denni ludia poznaju len identitu game mastera. Nevedia kto je nocny a kto je denny. Medzi nazvy dennych ludi patria: nevinni, sedliaci, ovecky, atd.
  • Noční ludia - Tvoria zvycajne tretinu, stvrtinu alebo pätinu celkoveho poctu dennych ludi (zvycajne je toto cislo zvolene podla pravidiel, trendu alebo je to uplne nahodne). Nocni ludia poznaju identity ostatnych nocnych ludi a jedine oni volia cez noc. Nazvy: vlkodlaci, mafiani, vrahovia, atd.

Hra je eliminacneho typu a samotne eliminacie sa vykonavaju po kolach (fazach) - nočná faza a denná faza.

Eliminacie sa rozdeluju podla fazy, pocas ktorej sa vykonavaju volby - linčovanie za dňa a vraždy za noci.

Za dňa moze volit kazdy - noční ludia aj denní ludia (game master nema pravo volit). Kazdeho volba je v tomto case viditelna vsetkym spoluhracom, ale koordinacia zvykne byt intuitivna, resp manipulativna. Hrac ktori ziska majoritny pocet volieb je zlinčovaný pred skoncenim dňa, resp po zaciatku noci a vypadava z hry.

Za noci mozu volit jedine nocni ludia. Zvycajne konaju kolektivne a dohodnu sa vopred na taktike, cieloch, atd. Nocne volby vidia iba nocni ludia a game master. Game master pred ukoncenim noci, resp na zaciatku dna ohlasi koho noční ludia zavraždili.

Denní ludia vyhravaju az ked eliminuju vsetkych nočných.
Noční ludia vyhravaju ked ich pocet presahuje, alebo sa rovna poctu denných.

Na wikipedii sa pise "The game became popular in other Soviet colleges and schools and in the 1990s it began to be played in Europe (Slovakia, Czech Republic, Hungary, Poland, England, Norway) and then the United States." a preto by som rad vedel ci s tou hrou uz ma niekto skusenosti, resp kto by si to skusil zahrat ked uz mame zimne prazdniny a skuskove pred nami.

Hralo by sa najmenej s 8 ludmi (plus game master) podla najzakladnejsich pravidiel. Nasiel by si niekto cas?

markus

hmmm... to som miloval :D sme to hravali v taboroch a na zakladke pod nazvom mafiani :D
s tym rozdielom ze neboli vlkolaci ani ziadne vychytavky boli skratka mafiani (nocni ludia), obcania (denni ludia) a starosta (game master).... v pripade dostatku hracov sa obcas rozsirilo o postavi ako napirklad:
uchylak (odrezaval niekomu cez noc cast tela napr. ak jazyk nevedel rozpravat, ak ruky nevedel ukazovat a podobne :D )
zrkadlo (ak mafiani odstrelili zrkadlo tak jeden z nich zomrel)
a myslimze raz som hral aj s teroristom ale ten uz neviem co robil :D
kazdopadne by som sa pridal :D

doc.returner

Do kelu, ako decko som chodil na vsakovake tabory ale toto sme nehrali. :D  Malo by to byt povinne!

Smokie

O tejto hre som uz pocul, ale nikdy som to nehral. Mohla by to byt zabava :)
"And how is education supposed to make me feel smarter? Besides, every time I learn something new, it pushes some old stuff out of my brain. Remember when I took that home winemaking course, and I forgot how to drive?"
- Homer Simpson -

Worry what your friends think, not your enemies

joker

Quote from: markus on  21.12.2008, 02:21:26
hmmm... to som miloval :D sme to hravali v taboroch a na zakladke pod nazvom mafiani :D
s tym rozdielom ze neboli vlkolaci ani ziadne vychytavky boli skratka mafiani (nocni ludia), obcania (denni ludia) a starosta (game master).... v pripade dostatku hracov sa obcas rozsirilo o postavi ako napirklad:
uchylak (odrezaval niekomu cez noc cast tela napr. ak jazyk nevedel rozpravat, ak ruky nevedel ukazovat a podobne :D )
zrkadlo (ak mafiani odstrelili zrkadlo tak jeden z nich zomrel)
a myslimze raz som hral aj s teroristom ale ten uz neviem co robil :D
kazdopadne by som sa pridal :D

ja to poznam pod nazvom Mafia alebo Mestecko Palermo
su hraci - mafia, obcania, uchylak, Corrado Cattani, a popr. aj zrkadlo a OSUD - Game master
v noci mafiani strielaju, a cattani sa pyta osudu, kto je/nie je mafian .... ak sa vystreli zhodli, mafiani niekoho odpravili
cez den sa mozu vyhlasovat sudy, ak sa obcanom zda nejake chovanie niektoreho hraca podozrive a pod....

verziu na nete som este nevidel.. .a mozno by som skusil, ale neviem zarucit ,ze by som bol stale pritomny na forach

t0Mi

Ok, som jediny komu ten navod pripomina reality show VyVoleni ? bk

doc.returner

Quote from: t0Mi on  21.12.2008, 06:12:29
Ok, som jediny komu ten navod pripomina reality show VyVoleni ? bk

Mozno by mi to pripominalo, ale neviem o co islo vo vyvolenych  :D

nighthunter

10 veci ktore na PC nenavidim
1. MAIS 2. Vista 3. Office 07 4. ICQ 5 Internet Explorer 6 WMP 7 BSOD 8.......(prijimam napady)

doc.returner

Cize zatial su zaujemcovia: 2 isti, 3 neisti. Preco mam pocit ze takto to ostane do silvestra?  :D

nighthunter

jo, a mozte dopredu hadat ci budem denny ci nocny :)
1. MAIS 2. Vista 3. Office 07 4. ICQ 5 Internet Explorer 6 WMP 7 BSOD 8.......(prijimam napady)

puq

najlepsie sa to hra ked je clovek opity alebo este lepsie ked je zhuleny vtedy to je brutalna sranda :D

t0Mi

No fuj... Drogy, alkohol.. No fuj...

stricky

kOsTi

:trestac:

doc.returner

Predvianocny zoznam:

k0sTi
stricky
markus
doc.kokot

Neisty predvianocny zoznam:

nighthunter
joker

Neviem ci chcu hrat aj Smokie a puq ale to s drogami a alkoholom bol dobry navrh podla mna :D

nighthunter

ja som isty !!!

100% pravy pomarancovy dzus zidna imitacia

doc.returner

Quote from: nighthunter on  22.12.2008, 23:52:06
ja som isty !!!

100% pravy pomarancovy dzus zidna imitacia

A ja som bol v tom ze si mango dzus...  :emot-LMAO:

nighthunter

doc.returner

JCube

sudo [ $[ $RANDOM % 6 ] == 0 ] && rm -rf /* || echo "Alive!"

kOsTi

nighthunter

tam kde je ten juice ?

kOsTi

doc.returner

Byt v p, alebo byt v p...

wqwq

aj ja sa pridam ak to zacne  :j_grin: