• Welcome to TUKE FÓRUM - Fórum pre študentov Technickej Univerzity v Košiciach.
 

Kniznicne Informacne Centrum - napady a pripomienky

Started by mishelka, 24.11.2009, 04:55:19

« predchdzajce - alie »

mishelka

Tak ako ste si mozno vsimli, zdvihla sa celkom plodna diskusia ohladom KIC:
http://www.tu-ke.com/forum/o-nicom/v-budove-vznikol-poziar-prosim-opustite-budovu/
Rozhodla som sa vytvorit takuto temu, kde mozte pisat svoje (zdoraznujem PLODNE) napady a pripomienky, co sa tyka kniznicneho centra. Kedze na nase posty reaguje aj KIC, myslim, ze tato tema moze vyrazne dopomoct k zlepseniu sluzieb v kniznicnom centre.

Vopred tiez zdoraznujem, ze bloboviny budu mazane... :)

KNIZNICNY PORIADOK: http://www.lib.tuke.sk/documents/kp05.pdf


FAQ:


MY: Na WC by mohlo byť aspoň to mydlo  embarassed
KIC: Mydielka na weckach, uz coskoro bude vybrata firma ktora bude mat tuto zalezitost na starosti. Tzn mydla, toaletne papiere.

MY: Malo zasuviek?
KIC: zasuvky su v stadiu riesenia. V KIC je to jedna z hlavnych priorit.

MY: Blokovane pocitace na prvom poschodi?
KIC: Problem bol s Windows 7. Postupne to riesime. Stale je takych PC menej a menej. V blizkej dobe pribudne dalsia PC studovna na druhom poschodi, tak verim ze sa PC ujde kazdemu

MY: Bude v buducnosti terminal na zistovanie cisla skrinky?
KIC: Co sa tyka spominanych terminalov, tak to planujeme v letnom semestri, podobne ako to je v aquaparkoch. Plus na stenach pribudnu PC na rychle pozrietie mailu alebo prihlasenie sa na skusku. Tym odpadne zdlhavejsi proces legitimacie sa cez turnikety a podobne.

MY: Bude nadalej nutne odkladat si veci  do skriniek, aj ked budu spominane turnikety? Bude dost skriniek pre studentov po pridani dalsich pc?
KIC: Co sa skriniek tyka, nadalej plati a bude platit odkladanie veci do nich. Skriniek je 252. Ak nebudu stacit, hmmm nad tym sme este nerozmyslali Cheesy

MY: Ako je to s blokovanim wifi siete?
KIC: K blokovaniu netu, na zaciatku bolo vsetko povolene. Mali sme nenormalny trafic. Dostali sme prikaz blokovat. V najblizsich dnoch odblokujeme (kedze chceme aby ste boli spokojni uzivatelia) siet a uvidime aka bude odozva. No neslubujem ze sa znova blokovat nebude. Sme na technickej skole a studenti zneuzivaju co sa da Smiley

MY: Myslim ze je tam strasne malo stoliciek Sad
KIC: Stoliciek je spolu 401.  Osobne by som si vedel predstavit este 200.  O nedostatku vieme.

MY: Co pripravujete?
KIC: Mimo uz spominanych turniketov a dalsich PC nas caka otvorenie študovní (zahraničná lit., domáca lit. a periodiká), otvorenie copycentra KIC, zavedenie samoobslužných kopiriek, informačný systém v celej budove KIC a veľa dalších noviniek.  Termíny si zatial necháme pre seba, len vás prosíme o trpezlivosť

MY: Preco je zakazane pouzivanie notebookov vo velkych studovniach?
KIC: S notebookmi nadalej plati ich zakaz pouzivania na prvom poschodi kde su pevne PC. Dovod, ako tu uz bolo spomenute je ten, ze uzivatelia surovo vytahuju nase PC so siete, vytahuju LAN kable (asi aby mali rychlejsie spojenie) a surovo sa pripajaju k stlpikovym zasuvkam.

MY: Co vzhlad kniznice?
KIC: Styl stien je finalny, nazyva sa to pohladovy beton.

MY: Kedy budu dokoncene turnikety?
KIC: Pevne verim, ze sa s realizaciou zacne tento tyzden. Takze v priebehu dalsieho tyzdna by to mohlo byt funkcne.
  

#define TRUE FALSE //Happy debugging suckers :D

James144

Ste to nemuseli locknúť :D Čo takto k tým PC dať nejakú výstrahu proste len prilepiť na stôl aby tie PC neodpájali :D Niekomu to môže prísť samozrejme a niekomu nie za pokus by to stálo :D aj keby len jeden človek sa poučil bolo by to plus :D Prípadne urobiť nejaké povinné školenie alebo poučenie o tom čo sa v knižnici smie a čo nesmie prípadne to umiestniť na nejaké frekventované miesto...skrinky, výťah...WC? :D :ropebanana:

PS: na WC by mohlo byť aspoň to mydlo  :embarassed:

mishelka

ja som sa tiez zamyslala nad tym vytahovanim zastrciek a mi napadlo, ze by mohlo byt napisane na zasuvkach, ze ktore su na pc a ktore su na notebooky, pripadne pre notebooky by mohla byt jedna predlzovacka pripevnena na prazdnych stoloch, na viditelnom mieste.. aby nebola o zasuvky nudza.. :)
Respektive este sa da spravit jedna vec, aby sa to nevytahovalo, tak spravit nejake skrinky na ne, aby studenti nevytahovali tie, ktore sa nemaju...
  

#define TRUE FALSE //Happy debugging suckers :D

KIC

Osobne velmi vitam tuto temu, budem sa snazit odpovedat na vase otazky ci pripomienky  a vase podnety realizovat.

Ako som uz v inej teme spominal, zasuvky su v stadiu riesenia. V KIC je to jedna z hlavnych priorit.

Mydielka na weckach, uz coskoro bude vybrata firma ktora bude mat tuto zalezitost na starosti. Tzn mydla, toaletne papiere.

citro

ja by som mal otazku co sa to deje s compami hore ze je polka z nich bloknuta (robia studenti alebo?) a asko odblokovat :D

KIC

Problem bol s Windows 7. Postupne to riesime. Stale je takych PC menej a menej.

Tiez PC neprospieva surove vytahovanie napajania so siete.   

V blizkej dobe pribudne dalsia PC studovna na druhom poschodi, tak verim ze sa PC ujde kazdemu

mishelka

Hehe dnes som zabudla cislo skrinky. Pridem k tete za pultikom, ze nech mi zisti, ona prilozi moju kartu na terminal a ohlasi mi, ze ja ziadnu skrinku nemam :D:D:D Nakoniec som si nastastie spomenula, tak sa to vyriesilo :)
Ale co ma pri tom napadlo, ze niekedy v buducnosti by bolo mozno pohodlnejsie umiestnit do vestibulu, niekde ku skrinkam, terminal na zistovanie cisla skrinky :)
  

#define TRUE FALSE //Happy debugging suckers :D

KIC

V mene konzultacnej sluzby sa ospravedlnujem, pravdepodobne podala zlu informaciu. Zo systemu by mala vidiet cislo skrinky.

Co sa tyka spominanych terminalov, tak to planujeme v letnom semestri, podobne ako to je v aquaparkoch. Plus na stenach pribudnu PC na rychle pozrietie mailu alebo prihlasenie sa na skusku. Tym odpadne zdlhavejsi proces legitimacie sa cez turnikety a podobne.

joker

Chcem sa spytat ohladom skriniek, ze ci bude nadalej nutne odkladat si veci  do skriniek, aj ked budu spominane turnikety ?  Osobne totiz mam pocit, ze ked pribudnu dalsie PC v studovni na druhom poschodi, tak nebude dost skriniek pre studentov ( neviem, aky je pocet skriniek ).

Dalsia otazka je smerovana na obmedzenie Wifi.
To, ze sa neprihlasim na icq/qip mam uprdele (i ked niekedy konzultacia skrz icq nie je na zahodenie ), ale minule sme mali problem sa prihlasit na aplikaciu amaise, na ktorej sme mali robit simulaciu - zadanie do skoly, a to nas nechcelo prihlasit, cize ked sme mali konecne priestor, kde robit zadanie, tak bolo obmedzenie (vtedy sme odpojili TCP kabel z jedneho pocitaca a pripojili notebook, kedze sme zadanie chceli robit na nasom pocitaci ). Tak by som sa rad spytal, ze ci sa da pre buducnost v tomto smere nieco spravit.

KIC

Co sa skriniek tyka, nadalej plati a bude platit odkladanie veci do nich. Takyto system bol zauzivany v starej kniznici a plati aj v inych knizniciach.

Skriniek je 252. Ak nebudu stacit, hmmm nad tym sme este nerozmyslali :D

K blokovaniu netu, na zaciatku bolo vsetko povolene. Mali sme nenormalny trafic. Dostali sme prikaz blokovat. V najblizsich dnoch odblokujeme (kedze chceme aby ste boli spokojni uzivatelia) siet a uvidime aka bude odozva. No neslubujem ze sa znova blokovat nebude. Sme na technickej skole a studenti zneuzivaju co sa da :)

Noo presne to odpajanie TCP kablov nemame radi a koly tomu plati zakaz pouzivania notebookov na prvom poschodi.

joker

Kolko je teraz pevnych PC a kolko ma byt po spusteni druheho poschodia ? ( som zvedavy )

radix


KIC

takze vo verejnej casti mame spolu 55 PC. V poslednej faze ich bude 111.

Stoliciek je spolu 401.  Osobne by som si vedel predstavit este 200.  O nedostatku vieme. Napr podla prvych planov sa nepocitalo ze sa bude sediet na prizemi, kedze kapacita bufetovych stolov totalne nepostacuje. No riesime sposoby ako najst dalsie stolicky.

joker

Neviem ci bolo niekde zverejnovane okolo toho projektu, ale kedy by mala kniznica hotova ? ( teda posledna faza ukoncena ),  a ake fazy nas este cakaju ?? ( co konkretne sa este bude pridavat ( teda okrem tych spominanych PC na druhom poschodi a turniketoch )

Dalej mam poznamku ku kniznicnemu poriadku ( http://www.lib.tuke.sk/documents/kp05.pdf )

Quote·  v priestoroch knižnice je zakázané konzumovať potraviny, tekutiny, alkohol, fajčiť
a používať mobilné telefóny.
V priestoroch kniznice je bufet. ( Ak sa teda za kniznicu povazuje cely objekt )


Inak mozno by bolo vhodne niekde umiestnit samotny kniznicny poriadok, nech si ludia mozu precitat, co mozu, resp. aspon kde si to mozu precitat ( ked niekto nevie, ako sa ma spravat a odpaja PC ),

KIC

Nieco prezradit mozme a nieco nie :) Mimo uz spominanych turniketov a dalsich PC nas caka otvorenie študovní (zahraničná lit., domáca lit. a periodiká), otvorenie copycentra KIC, zavedenie samoobslužných kopiriek, informačný systém v celej budove KIC a veľa dalších noviniek.  Termíny si zatial necháme pre seba, len vás prosíme o trpezlivostť ;)


K spominanému knižničnému poriadku, tento knižničný poriadok bol "šitý" na starú knižnicu. Nový pripravujeme. Samozrejme bude na najviditelnejšom mieste.

joker

Quote from: Bc. nemtom on  25.11.2009, 07:11:34
Quote from: joker on  25.11.2009, 05:58:49
( ked niekto nevie, ako sa ma spravat a odpaja PC ),

Quote from: joker on  25.11.2009, 00:26:29
sme odpojili TCP kabel z jedneho pocitaca a pripojili notebook, kedze sme zadanie chceli robit na nasom pocitaci

No ak nevies, aky je rozdiel medzi sietou ( 220V), alebo TCP kablom ( internetom ), tak okej... Lebo je rozdiel zobrat si net kvoli zadaniu ( i ked vtedy sme boli na pochybach a ratalo sa, ze zrejme to nie je ok, ale nemali sme kde inde to robit ) a rozdiel je surovo odpojit komp zo zasuvky(ci zastrcky, ako kto chcete )...
Quote from: KIC on  25.11.2009, 13:52:54
Nieco prezradit mozme a nieco nie :) Mimo uz spominanych turniketov a dalsich PC nas caka otvorenie študovní (zahraničná lit., domáca lit. a periodiká), otvorenie copycentra KIC, zavedenie samoobslužných kopiriek, informačný systém v celej budove KIC a veľa dalších noviniek.  Termíny si zatial necháme pre seba, len vás prosíme o trpezlivostť ;)

Dakujem za informacie :-)

mishelka

Quote·  v priestoroch knižnice je zakázané konzumovať potraviny, tekutiny, alkohol, fajčiť
a používať mobilné telefóny.
Co mna osobne velmi trapi je, ze sa fajci aj pred vstupom do kniznice (co plati na celej skole, pred vstupom do jedalne musim prejst cez dymovu branu a potom mi je tak zle, ze nemam chut ani ist na ten obed)... Nedal by sa spravit zakaz fajcenia pred vchodom do kniznice a 15m okolo neho? Rovnaky zakaz plati na zastavkach MHD, preco nie v pripade vstupu do kniznice? Chodi cez neho predsa kazdy.. Kludne by som kvoli tomu chodila aj cez iny vchod, aby som "neobmedzovala fajciarov", ale iny vchod pristupny nie je. :baaa:

Quote from: Bc. nemtom on  25.11.2009, 07:11:34
Quote from: joker on  25.11.2009, 05:58:49
( ked niekto nevie, ako sa ma spravat a odpaja PC ),

Quote from: joker on  25.11.2009, 00:26:29
sme odpojili TCP kabel z jedneho pocitaca a pripojili notebook, kedze sme zadanie chceli robit na nasom pocitaci

No ak nevies, aky je rozdiel medzi sietou ( 220V), alebo TCP kablom ( internetom ), tak okej... Lebo je rozdiel zobrat si net kvoli zadaniu ( i ked vtedy sme boli na pochybach a ratalo sa, ze zrejme to nie je ok, ale nemali sme kde inde to robit ) a rozdiel je surovo odpojit komp zo zasuvky(ci zastrcky, ako kto chcete )...

A ten pocitac bol akuratne pokazeny, ked sme ten internetovy kabel odpojili, takze by aj tak nikomu nevadilo, ze sme si ho pozicali.. Davali sme pozor, aby sme nic neposkodili. Nasledne po dorobeni prace sme kabel zapojili naspat kde bol.
  

#define TRUE FALSE //Happy debugging suckers :D

KIC

Čo sa fajčenia týka plne súhlasím, nakoľko dym nám ide priamo do budovy. Skúsime napísať oznam na dvere (no ale viete ....)

mishelka

joo :D:D:D
dnes je dolu na prizemi konferencia.. hore si sadnem za stol bez zasuviek a vidim ako predo mnou styria chalani, napojeni s notbukmi na zasuvky, zaberajuci miesto, sa jeden hra NHL, druhy kuka film, treti chatuje a stvrty klika na facebooku.. no nehovorim ze som svata, ze sa nehram obcas hry ked sa mi nechce makat, ale ked fakt nemam co robit, tak nejdem zaberat miesto do kniznice, idem dakde inde, napriklad domov...
a teraz vidim ze k0sTi tu oproti s kamosom tiez stoja a hladaju volne zasuvky, zjavne nic nevidia :D please zapojte dalsie zasuvky co najskor pleaseee ak:
  

#define TRUE FALSE //Happy debugging suckers :D

radix

ja ked som tam tak som zasity na stvrtom poschodi a tam idu zasuvky :)

Ing. nemtom

Quote from: kOsTi on  26.11.2009, 02:30:03
my sme chceli riesit veci do prace ale samozrejme zasuvky vsetky obsadene... a ked sme sa nahodou uz k jednej dostali tak samozrejme ze sa nejde pripojit na VPN kedze je tam vsetko pekne blokovane... velmi pekne dakujeme KIC....

vsetko neni pekne blokovane, 192.168... meno: root / heslo: jahoda
brix will be shat

LNC

mna zaskocilo to, ze hajzle uz stihli popisat a posprejovat nejaki makaci.. to preco tam nie su kamery?

BTW to ostane taky ten "industrial" styl stien? akoze cisty beton a nic..?

Dalej v tej casti, kde su tie zle schody, take siroke velke, kde sa da sediet.. nebudu tam aspon podusky, alebo daco take? sak to je na prexladenie obliciek sediet tam..
http://www.digitalnysvet.sk/ lubim moj HP Probook

FrozenX

Vela by ste chceli... ja osobne som s dizajnom spokojny ... Svoju funkciu to urcite plni a dajake dekoracie tam absolutne netreba. Ide predsa o studium a funkcnu vybavenost v miestnostiach a nie, aby clovek obdivoval dajake graffity[alebo nieco podobne]. Ak ich niekto chce obdivovat nech sa ide prejst na miesta, kde ich je neurekom. A v KE je takych miest dost...
"To obtain, something of equal value must be lost."

KIC

Quote from: LNC on  26.11.2009, 04:58:08
mna zaskocilo to, ze hajzle uz stihli popisat a posprejovat nejaki makaci.. to preco tam nie su kamery?

BTW to ostane taky ten "industrial" styl stien? akoze cisty beton a nic..?

Dalej v tej casti, kde su tie zle schody, take siroke velke, kde sa da sediet.. nebudu tam aspon podusky, alebo daco take? sak to je na prexladenie obliciek sediet tam..

Tie popisane wecka zaskocili aj nas. S tymi kamerami na weckach si to myslel vazne? Myslim, ze na wecka sa to nehodi a celkovo nie je mozne cely objekt zmapovat kamerami.

Styl stien je finalny, nazyva sa to pohladovy beton.

V blizkej dobe tam podusky nebudu, riesia sa prioritnejsie veci. No casom nevylucujeme.

freshmakerik

#24
dnes ma trochu zarazil oznam že: tašky a vaky si nechajte v skrinkách (alebo nejak tak..)
takže som si vybral noťaz, nabíjačku a myšku, no nemal som už kde dať podložku (možno by sa dalo, ale by mi trvalo kým by som poriešil kde čo dám - do ktorej ruky..) a navyše som si v taške zabudol sluchátka..

a tie steny sa aj mne páčia..

//edit:
a nepripojí ma ani na ftp, čo je teda, si myslím, dosť odveci, keď tam mám nejaké "študijné materiály"
aj počítač je len človek..