• Welcome to TUKE FÓRUM - Fórum pre študentov Technickej Univerzity v Košiciach.

Teoreticka informatika

Started by ApokalypS, 28.09.2009, 16:40:09

« predchdzajce - alie »

Pribina

plllllp prepinan kapitan Spok

Miro

zajtra sa hlasim aj ja .. nech nas Cila sprevadza :DD .. plllp

johnyo13

☼Ѿ☼ ... ☼Ѿ☼

badi

Som rýchly ako Intel, lebo iba hádam, ale jedinečný ako AMD, keďže to viem aj zdôvodniť.

popko

Odhlasujem sa z terminu 15.1. do 2 hodin.
S tym kto mi skor napise sa dohodnem na presnom case mojho odhlasenia.

EDIT: Uz sa stalo

Payne

Quote from: Martin18 on  12.01.2010, 18:56:25
Quote from: mio on  12.01.2010, 18:14:44
([q,B],a,B,[q,a],R) - cize pamata si "B", na vstupe je "a", zapise tam "B" a pamata si "a" a posunie sa doprava
([q,a],b,a,[q,b],R) - pamata si "a", na vstupe je "b", zapise tam "a" a pamata si "b" a posunie sa doprava
([q,a],B,a,[q,B],R) - (na konci retazca) pamata si "a", na vstupe je "B", zapise tam "a" a pamata si "B" a posunie sa doprava
([q,B],a,a,[q,B],L) - a toto je naco ?
([q,B],B,B,[p,B],R) - a teraz len skontrolujem, ze je koniec retazca a prejdem do finalneho stavu "p"

je to tak ? a potom preco ked si pamatam "b" tak uz nie je pre nho dalsia instrukcia  ? ... napriklad ([q,b],a,b,[q,a],R) ... som z toho jelen :)

toto co sa posuvas do lava tak si nie som isty ,ale bolo tam cosi take ze ked posunies to na paske tak sa vratis asi na zaciatok,ale neviem urcite

a to ze tam neni instrukcia pre b tak to je asi chyba,alebo neviem

cely princip je v tom ze si zapamatas co si prave precital a zapises co si mal zapamatane 

treba to vysvetlit presne jak to ma byt, ci uz nie? ja som odpisoval a neviem ze co neposlalo...

mio

Quote from: Payne on  13.01.2010, 04:57:04
Quote from: Martin18 on  12.01.2010, 18:56:25
Quote from: mio on  12.01.2010, 18:14:44
([q,B],a,B,[q,a],R) - cize pamata si "B", na vstupe je "a", zapise tam "B" a pamata si "a" a posunie sa doprava
([q,a],b,a,[q,b],R) - pamata si "a", na vstupe je "b", zapise tam "a" a pamata si "b" a posunie sa doprava
([q,a],B,a,[q,B],R) - (na konci retazca) pamata si "a", na vstupe je "B", zapise tam "a" a pamata si "B" a posunie sa doprava
([q,B],a,a,[q,B],L) - a toto je naco ?
([q,B],B,B,[p,B],R) - a teraz len skontrolujem, ze je koniec retazca a prejdem do finalneho stavu "p"

je to tak ? a potom preco ked si pamatam "b" tak uz nie je pre nho dalsia instrukcia  ? ... napriklad ([q,b],a,b,[q,a],R) ... som z toho jelen :)

toto co sa posuvas do lava tak si nie som isty ,ale bolo tam cosi take ze ked posunies to na paske tak sa vratis asi na zaciatok,ale neviem urcite

a to ze tam neni instrukcia pre b tak to je asi chyba,alebo neviem

cely princip je v tom ze si zapamatas co si prave precital a zapises co si mal zapamatane 

treba to vysvetlit presne jak to ma byt, ci uz nie? ja som odpisoval a neviem ze co neposlalo...
ked budes taky dobry este vzdy mi to pomoze :) ... dik

Payne

no finta je v tom ze a ani b niesu priamo vstupne symboly, ale povedal by som mnozina symbolov 0 a 1, ked teda sa pise a abo b tak sa mysli v ramci oboch ze kazde z nich moze byt 0 alebo 1

Preco teda davame aj a aj b? no davaju sa len vtedy ak potrebujes rozlisit medzi nimi, t.j.:
([q,B],a,B,[q,a],R) zmanena ak som v stave q a nic nemam zapametane, na vstupe je a (teda prakticky 0 alebo 1), prepisem vstup Bckom, zapametam vstup a co je 0 abo 1 (teda ked si vsimnes tak toto je instrukcia aj pre 0 aj pre 1) a idem doprava

([q,a],b,a,[q,b],R) znamena ak som v stave q a mam zapametane a (moze byt 0 abo 1) a na vstupe je b (tiez moze byt aj 0 aj 1 ale nijako to od a nezavisi) prepisem to ackom (teda tou 0 abo 1 ktora bola zapametana), potom idem do stavu q a zapametam b(cize tu 0 abo 1 ktora bola na vstupe)

teda mam 0 alebo 1, ale potrebujem ich od seba rozlisit ktora je ktora

ty si pisal, ze
Quote from: mio
to nemoze byt dobre, lebo potom by si mohol zacinat len symbolom a, bckom by sa nemohlo zacinat

dalsia vec je ze kuknes na povahu instrukcii a v nich prve stavy tak tam mas len [q,a] alebo [q,B], cize ty by si podla teba potom ani nemohol vobec odpametavat symbol b

dufam ze je to zrozumitelnejsie, a tam ked si uvedomis tak ide len o to, ze sa to takto pise aby si mal menej instrukcii, teda tota druha co pisem, tak by si mohol mat odpametane 2 symboly a dalsie 2 na vstupe => len jedna instukcia namiesto 4 a to len ked uvazujes ze mas 2 vstupne symboly keby ich bolo viac tak este viac usetris

cize aj dalej vsetko tak treba rozmyslat a davat na to bacha

pomoct ti to pomoze sak TIcko nieje az taka strasne vec, isto mi to viac davalo zmysel jak stavba

Casso

Today is day D. Fear in my eyes! bu

LONEr

Caute, kde najdem odpovede na otazky :
-metody konstruovania TS -> PAMATANIE STAVU , M-STOPOVY
-POSTOV problem, Rozhodnutelnost / nerozhodnutelnost
-Uzaverove operacie nad jazykom
(to su otazky z minuleho roka)
+ odkial tahate SHudak_TIuvod.pdf ? nie je to na kane.sk

K5

McLarenPP

no, takze moja prognoza sa naplnila a boli presne tie iste otazky, ako pred rokom na druhom termine:

1.Halting problem + dokaz + univerzalny turingov stroj
2.Dijkstrova algebra
Priklady:
1. Turingov stroj s 2 pocitadlami (a na 2n; b na n; c na n )
2. je dany bezkontextovy jazyk L1, jazyk L2=(a1a4a7...a3k+1; k je vacsie rovne 1, ai patri L1)
    a trebalo dokazat, ze L2 je tiez bezkontextovy jazyk

ale boli 2 skupiny, druha vsak mala tiez nieco z toho, co je v tom subore s minulorocnymi otazkami.
Korecko ale vravel nieco o tom, ze asi vymyslia aj nove skupiny s otazkami.

Killian

bu bu Skoda, ze som sa prehlasil na 15.1. a necital tu tvoju prognozu. Vie niekto, ake otazky nasledovali na dalsom termine minuly rok? Nepredpokladam, ze tretikrat daju to iste, ale pre istotu...

Mao

Podla zakulisnych informacii druha skupina mala tieto otazky  :)
T1 Uzaverove operacie. Uzaverove operacie nad jazykom.
  Elementerne uzaverove operacie nad triedami jazykov

T2 Algebra: baza, poly mono druhova algebra. Alegebraicke systemy. Logicko funkcne modely.

P1 Dokazte ze zobrazenie Fi je realizovatelne na nejakom KA
Fi = "a" ak N2(xi) mod 3 = 0
"n" inak.
Vstup je {0,1,2}* -> {a,n}*

P2 Zostrojte algoritmus Dijstra pre triedenie postupnosti pouzitim Minimalneho prvku zostupne
(tha alebo nieco v tom zmysle ak som neprepisal vsetko uplne presne)

ppt

Potvrdzujem Maovu spravu.

Killian

Tak ta druha bola podla mna ovela tazsia, aspon ze to uz asi neda na dalsom termine  ;D.

Killian

Mam otazku k zatvorkovym vyrazom, konkretne tu je z minuleho roku aj s pokecom:
Quoteten zatvorkovy priklad bol na 4 riadky, myslim... je to aj v tej zbierke prikladov na ZI, co sme mali.... tam, kde su priklady na zasobnikove automaty...
nedeterministicky by to vyzeralo takto:
(q0,[,Z,q0,[Z)
(q0,[,[,q0,[[)
(q0,],[,q0,λ)
(q0,λ,Z,qf,Z)
no a prvy a posledny riadok hovoria, ze sa moze rozhodnut, ze ci bude akceptovat alebo nebude, no a v determinizme ide hlavne o to, ze stale ma jednoznacne urcene, co dalej..., takze aby to bolo deterministicke, je potrebne zmenit stav... to je cele, takze:
(q0,[,Z,q1,[Z)
(q1,[,[,q1,[[)
(q1,],[,q1,λ)
(q1,λ,Z,qf,Z)

To prve je preco nedeterministicke? Ved ziadne dve instrukcie nemaju rovnaky stav a necitaju rovnaky vstup - teda automat sa nikde nerozhoduje. To je podla mna deterministicke?

Mao

(q0,[,Z,q0,[Z)
(q0,λ,Z,qf,Z)
Kvoli tomuto, lambda neznamena v tommto pripade, ze bol precitany prazdny vstup, ale to ze sa necital, teda automat sa moze rozhodnut ci bude citat vstup podla prvej instrukcie alebo nebude citat vstup a prejde do qf

Killian

Okej, dalsia taka otazka:

Quotedokazat ze jazyk  L = {a0n1n} U {0n12n} je deterministicky bezkontextovy

Treba tu ratat s tym, ze moze prist prve slovo z prveho jazyka a druhe slovo za nim z druheho jazyka a rozpozna to? Alebo len, ze bud pride na zaciatku a a podla toho sa rozhodnut, ako to budeme rozpoznavat? Lebo v eminkinych je to spravene tak, ze ma aj pre pripad ze idu oba po sebe...

Payne

Eminka to tak ma spravene, zle ja som mal len ze bud jedno abo druhe a strhli mi len jeden bod tak neviem...

DeViLvs

Kto uz ma TIcko spravene? potreboval by som nieco, odmena ista, PM pls

Casso

to bol bullshit... otazky som mal rovnake ako mclarenPP, cca 30 minut ma skusal ( od TS, UTS, problem zastavenia..., cez algebry algoritmov az po funkcionalnu uplnost Bool. funkcii...) a skoncil som s D63 stastny ako blbcha... off, ide sa slavit

mio

vie niekto ako dokazem, ze jazyk L={a^i b^j c^k|i<>j alebo j<>k} je nedeterministicky bezkontextovy ? dakujem ...

badi

niektori
Quote from: Casso on  13.01.2010, 22:40:24
to bol bullshit... otazky som mal rovnake ako mclarenPP, cca 30 minut ma skusal ( od TS, UTS, problem zastavenia..., cez algebry algoritmov az po funkcionalnu uplnost Bool. funkcii...) a skoncil som s D63 stastny ako blbcha... off, ide sa slavit

niektori tolko stastia nemali :(
aj ked body som mal na E tak som odisiel s FX :),
Som rýchly ako Intel, lebo iba hádam, ale jedinečný ako AMD, keďže to viem aj zdôvodniť.

pepco

sak on proste Ecka nedaval... dnesna bilancia 5z15 nespravili, ale cely den tam cakat jak lools...

P.S.: Korecko opravoval priklady a vsetko odovzdal Hudakovi, kde si nas vsetkych 15 pekne preveril :) dojem z neho pozitivny, len no niekedy sa pyta take no... ale da sa v pohode