• Welcome to TUKE FĂ“RUM - FĂłrum pre študentov Technickej Univerzity v Košiciach.

Teoreticka informatika

Started by ApokalypS, 28.09.2009, 16:40:09

« predchádzajúce - ďaląie »

Final_Destructer

ako tak pozeram, tak k prvemu okruhu najdem relevantne info akurat v TI.pdf a v TI 2002, ci?
Wanna get destructed?

badi

temu cislo 6 ste sa ako ucili ? :D , mozno ze blba otazka, ale to sa neda toto :-(
Som rýchly ako Intel, lebo iba hádam, ale jedinečný ako AMD, keďže to viem aj zdôvodniť.

ppt

nemyslim, ze blba. Ja by som to tvoje cislo rozsiril o interval <5,11> :)

badi

no to PKP je celkom v pohode .. aspon sa zda zatial :-), ale tie triedy jazykov a substitucie, a neviem co vsetko toot je uplne nepochopitelne :( :whacko:
Som rýchly ako Intel, lebo iba hádam, ale jedinečný ako AMD, keďže to viem aj zdôvodniť.

McLarenPP

nejako sa odhlasujete.. 16/25, tak malo nebolo ani na prvom termine :)

badi

uvazujem ze sa odhlasim tiez, to jednoducho sa neda stihnut  :'( a este tooolko toho je co som ani nevidel  >:(

ale tak pomimo .. ty si napisal spravne logicky .. 16/25 ( 16 z 25 ) ale taky MAIS co je opak rozumnosti a inteligencie .. vypisuje 25 / 16 :D

pepco

akoze tiez si velke sance nedavam :) ale ked sa odhlasim tak potom najblizsie az 29.01... takto aspon mam sancu sa znovu prihlasit na opravny termin :) kdezto ti co pojdu na tie terminy co su posledne z tych obsadenych a nespravia, tak asi nebudu sa mat ani kde znovu prihlasit :D lebo terminy zaplnia ti co z predoslych nespravili

ppt

jo, zdielam pepcovu teoriu. Preto by sa mali ti piati prihlasit s5 na stredu, aby nam zbytocne nezaberali koncove terminy na opravaky ;D

McLarenPP

ked som cital minulorocne forum, tak som si vsimol jednu zaujimavost - minuly rok mali prvu skusku 5.1, a ake mali otazky? Tie iste, co boli tohto roku na prvom termine. Mozno nahoda, mozno nie, kazdopadne velmi zaujimave. A na druhy termin bolo vlani nahlasenych malo ludi (14), z toho prislo len 11 a mali len 1 skupinu -
Otazky:
1.halting problem + dokaz + univerzalny turingov stroj
2.Dijkstrova algebra
Priklady:
1. stroj s 2 pocitadlami (a na 2n; b na n; c na n )
2. je dany bezkontextovy jazyk L1, jazyk L2=(a1a4a7...a3k+1; k je vacsie rovne 1, ai patri L1)
    a trebalo dokazat, ze L2 je tiez bezkontextovy jazyk

Takze ked sa teraz este 2 ludia odhlasia, je celkom mozne, ze to bude v stredu vyzerat rovnako :)

ApokalypS

Quote from: McLarenPP on  11.01.2010, 20:41:15
Takze ked sa teraz este 2 ludia odhlasia, je celkom mozne, ze to bude v stredu vyzerat rovnako :)
zeby deja vu? epizoda sa opakuje? :emot-LMAO:

btw: dve pocitadla si myslim, ze nebudu.. to sme nebrali

80% mozgu človeka tvorí kvapalina, v mojom prípade brzdová..

CHCEM S5 :zuzka: STARY IS :zuzka: !!!!
http://www.tu-ke.com/forum/o-nicom/otvoreny-list-vedeniu-firmy-dupress-(dodavatel-mais)/

McLarenPP

Quote from: ApokalypS on  11.01.2010, 20:44:14
dve pocitadla si myslim, ze nebudu.. to sme nebrali
a polynom zegalkina sme brali? alebo prevod do algebry janova? A tiez bolo na prvom termine..

ApokalypS

ako tak pozeram poznamky z prednasok, tak obe tieto veci spomenute boli..

http://www.tu-ke.com/forum/o-nicom/otvoreny-list-vedeniu-firmy-dupress-(dodavatel-mais)/

badi

Quote from: McLarenPP on  11.01.2010, 20:41:15
ked som cital minulorocne forum, tak som si vsimol jednu zaujimavost - minuly rok mali prvu skusku 5.1, a ake mali otazky? Tie iste, co boli tohto roku na prvom termine. Mozno nahoda, mozno nie, kazdopadne velmi zaujimave. A na druhy termin bolo vlani nahlasenych malo ludi (14), z toho prislo len 11 a mali len 1 skupinu -
Otazky:
1.halting problem + dokaz + univerzalny turingov stroj
2.Dijkstrova algebra
Priklady:
1. stroj s 2 pocitadlami (a na 2n; b na n; c na n )
2. je dany bezkontextovy jazyk L1, jazyk L2=(a1a4a7...a3k+1; k je vacsie rovne 1, ai patri L1)
    a trebalo dokazat, ze L2 je tiez bezkontextovy jazyk

hmm .. to nie moc dobre otazky .. :( ani jednu by som nevedel :(

tak k HALTING problem mu napisem toto :
"pretoze Ti sa nakoniec zastavi, univTS sa nakoniec zastavi a urci, ci Ti akceptuje xi alebo nie. V kazdom pripade sa T zastavi, pricom akceptuje xi v pripade, ze Ti ho nezakceptuje a neakceptuje xi, ak ho Ti akceptuje."
som zvedavy ci to pochopi :D

Pribina

Quote from: ApokalypS on  11.01.2010, 20:49:39
ako tak pozeram poznamky z prednasok, tak obe tieto veci spomenute boli..

Spomenute boli aj pocitadla :D
plllllp prepinan kapitan Spok

ApokalypS

Pribina

DeNaTuReMaN

sa pripajam k emigrantom z 13 teho, som robil chujoviny a neucil sa heh
V nedelu na obed budu krky

ppt

Pls, mozete mi helpnut s nasledujucimi prikladmi?

1.priklad (ci spravne chapem):
sekvencne zobrazenie {0,1,2}*-->{p,n} ci je realizovatelne sekvencnym automatom
-tu sa berie, ze na vystupe je bud P alebo N (podla toho ci pocet niektoreho vstupneho symbola je parny alebo neparny)-a teda chyba v zadani, ktory symbol pocitame?

2.priklad:
je dany bezkontextovy jazyk L1, jazyk L2=(a1a4a7...a3k+1; k je vacsie rovne 1, ai patri L1) treba dokazat, ze L2 je tiez bezkontextovy jazyk
-tu mam zostrojit nejaky zasobnikovy automat? Ak ano, tak aky? Ake slova ma akceptovat, ked nie je presne definovana L1?

3.priklad:
Zostrojte algoritmus Dijstra pre triedenie postupnosti pouzitim Minimalneho prvku zostupne (tha alebo nieco v tom zmysle ak som neprepisal vsetko uplne presne)
-WTF? Neviete kde by som nasiel nejaky vyrieseny priklad?

4.priklad:
sekv stroj z L1={a^i b^j} zostrojit L2={a^k b^l c^m}, pricom (i=>0, j>1, i<=k+l<=2i, 1<=m<j)
-WTF? To ako ma vyzerat ten sekvencny stroj?

5.priklad:
stroj s 2 pocitadlami (a na 2n; b na n; c na n )
-to je niekde vyriesene v skriptach alebo kde?

Je toho trosku viac, ale urcite to pomoze aj ostatnym. Tak ak sa niekto najde, kto chape niektorym z vyssieuvedenych prikladov, tak dajte pls echo :)
Diky moc. bq

McLarenPP

Quote from: ppt on  11.01.2010, 22:54:29
Pls, mozete mi helpnut s nasledujucimi prikladmi?

1.priklad (ci spravne chapem):
sekvencne zobrazenie {0,1,2}*-->{p,n} ci je realizovatelne sekvencnym automatom
-tu sa berie, ze na vystupe je bud P alebo N (podla toho ci pocet niektoreho vstupneho symbola je parny alebo neparny)-a teda chyba v zadani, ktory symbol pocitame?

2.priklad:
je dany bezkontextovy jazyk L1, jazyk L2=(a1a4a7...a3k+1; k je vacsie rovne 1, ai patri L1) treba dokazat, ze L2 je tiez bezkontextovy jazyk
-tu mam zostrojit nejaky zasobnikovy automat? Ak ano, tak aky? Ake slova ma akceptovat, ked nie je presne definovana L1?

3.priklad:
Zostrojte algoritmus Dijstra pre triedenie postupnosti pouzitim Minimalneho prvku zostupne (tha alebo nieco v tom zmysle ak som neprepisal vsetko uplne presne)
-WTF? Neviete kde by som nasiel nejaky vyrieseny priklad?

4.priklad:
sekv stroj z L1={a^i b^j} zostrojit L2={a^k b^l c^m}, pricom (i=>0, j>1, i<=k+l<=2i, 1<=m<j)
-WTF? To ako ma vyzerat ten sekvencny stroj?

5.priklad:
stroj s 2 pocitadlami (a na 2n; b na n; c na n )
-to je niekde vyriesene v skriptach alebo kde?

Je toho trosku viac, ale urcite to pomoze aj ostatnym. Tak ak sa niekto najde, kto chape niektorym z vyssieuvedenych prikladov, tak dajte pls echo :)
Diky moc. bq
pr.1: vystup je "a", ak N2(xi) mod3 = 0 (pocet dvojek na vstupe modulo 3 = 0), a "n" v opacnom pripade.
Vstup je {0,1,2}* -> {a,n}*
(takto vyzeralo znenie prikladu pred rokom, toto tohtorocne bude asi len zle prepisane)

pr.2: riesi sa vraj sekvencnym automatom, rovnako ako priklad 4, ale nerozumiem im, zhanam niekoho kto to vypocita.

pr.3: toto som nikde nenasiel

pr.4  link na obrazok http://img141.imageshack.us/i/sekvencnystrojwv8.jpg/
este v tom obrazku maju chybat prechody:
b/ab z q0 do q1
a/lamba z q3 do q3
ale nerozumiem tomu prikladu

pr.5: nasiel som na fore takuto spravu:

"priklad sa vypocita presne tak, ako s dvoma zasobnikmi a potom sa na 2. a 3. mieste prepisu acka a bcka na velke Bcka.. napr. pri 2 zasobnikoch mas
(q2,(c,a,b),(c,B,b),q2,(R,L,L)) a ta ista instrukcia sa pri 2 pocitadlach zmeni na
(q2,(c,B,B),(c,B,B),q2,(R,L,L))"

McLarenPP

ppt: ten 4. priklad som si zmylil, na tom linku je trochu ine znenie.

inak aktualny stav - 15/25 :)

badi

McLarenPP
ak mas vypocitane tie priklady co si myslis ze budu, mozes mi to prosim ta sfotit a hodit niekde na net ?
lebo ja mam v tom cisto chaoz :-(

Pribina

pr. 5 (moja verzia nehovorim ze spravna) :

q0, (c(preskrtnute),Z,Z), (c(preskrtnute),Z,Z), q0, (R,R,R)
q0, (a,B,B), (a,B,B), qa, (R,-,-)
qa, (a,B,B), (a,B,B), q0, (R,R,-)
q0, (b,B,B), (b,B,B), q1, (R,-,R)
q1, (b,B,B), (b,B,B), q1, (R,-,R)
q1, (c,B,B), (c,B,B), q2, (-,L,L)
q2, (c,B,B), (c,B,B), q2, (R,L,L)
q2, (s(preskrtnute),Z,Z), (s(preskrtnute),Z,Z), qF, (-,-,-)

tak zrucnejsi ludia skuste sa na to pozriet ci moze byt a ked ne opravte.

EDIT: priklad je a^2n b^n c^n som zabudol

McLarenPP

Quote from: badi on  12.01.2010, 00:04:46
McLarenPP
ak mas vypocitane tie priklady co si myslis ze budu, mozes mi to prosim ta sfotit a hodit niekde na net ?
lebo ja mam v tom cisto chaoz :-(
praveze nemam este vypocitane, zatial som sa venoval len teorii, a z prikladov som prepocital iba asi polovicu tych z TI-priklady.pdf. Ale ked budem mat vypocitane tie skuskove priklady zajtra, tak ich sem mozem hodit, ked to uz neurobi niekto skor, za co by som bol vdacny.

badi

no ja sa spolieham ze tvoja teoria DEJA VU sa naplni :-) inak nic z toho ...

Final_Destructer

poprosil by som niekoho, kto si robil poznamky, aby napisal, ktore dokazy sa robili na prednaske, lebo sa da cakat, ze tym sa pripisuje vaha.
Wanna get destructed?