• Welcome to TUKE FÓRUM - Fórum pre študentov Technickej Univerzity v Košiciach.

Teoreticka informatika

Started by ApokalypS, 28.09.2009, 16:40:09

« predchdzajce - alie »

Killian

Tak uvidime co to bude  :).

Pre pobavenie, Turingov stroj postaveny z Lega  :)
http://www.youtube.com/watch?v=cYw2ewoO6c4&feature=fvst

trek

cooooooooooooooooool :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Casso

Quote from: Killian on  26.11.2009, 22:28:02
Tak uvidime co to bude  :).

Pre pobavenie, Turingov stroj postaveny z Lega  :)
Priznaj sa ze si googlil pri uceni a tak si sa k tomu dostal  :angel: ale peckove to je ;D ;D

ApokalypS

Quote from: Killian on  26.11.2009, 22:19:00
No len opravak nebude, Hudak povedal  :).
to kedy povedal? ja som nic take nepostrehol..
80% mozgu človeka tvorí kvapalina, v mojom prípade brzdová..

CHCEM S5 :zuzka: STARY IS :zuzka: !!!!
http://www.tu-ke.com/forum/o-nicom/otvoreny-list-vedeniu-firmy-dupress-(dodavatel-mais)/

Killian

Lalova citovala Hudaka na cvikach, povedal ze sme mali moznost ziskat dost bodov na zapocet aj bez zapoctovky (prednasky + aktivita = 18 a staci 16 tusim), kvoli tomu netreba opravnu.

Ludia mam otazku ku prikladu 4.4 z Plocicovych prikladov.

Navrhnite zásobníkový automat pre jazyk 1 = {x ∈ {a, b}∗,Na(x) = Nb(x)}

Spravne vyriesene to ma byt podla toho takto:

(q0, a,Z, q0, aZ)
(q0, a, a, q0, aa)
(q0, b, a, q0, ¸)
(q0, b,Z, q0, bZ)
(q0, b, b, q0, bb)
(q0, a, b, q0,lamb)
(q0, lamb, Z, q0, lamb)

Nechapem ako si vystacil iba  s jednym stavom q0. Pozrite si ten posledny krok "ak najdem lambda a zasobnik je prazdny, tak ostanem v stave q0 a dam lambda znak na zasobnik"? Kedy to skonci? Ako viem, ci uz bolo slovo skontrolovane... Nepojde to nejak donekonecna?

Casso

Quote from: Killian on  27.11.2009, 01:20:50
Nechapem ako si vystacil iba  s jednym stavom q0. Pozrite si ten posledny krok "ak najdem lambda a zasobnik je prazdny, tak ostanem v stave q0 a dam lambda znak na zasobnik"? Kedy to skonci? Ako viem, ci uz bolo slovo skontrolovane... Nepojde to nejak donekonecna?
Mnohe PDA, ktore sme mali v na cviku, si vystacili s jedinym stavom. tiez mi nieje jasna ta posledna instrukcia ale pda urcuje neakceptovanie retazca tym ze sa zastavi (nedefinovana trojica stav-paska-zasobnik)

milaninho

QuoteUvidime, ja uz mam v pondelok  . Teraz pozeram do zasobnikovych automatov, tie deterministicke chapem ale nedeterministicke v niektorych pripadoch su nejake zaujimave (ako pri tom pripade s palindromom x.x^R, kde automat len tipne ze ci je v strede slova - takze realne ak zle odhadne stred slova tak skonci a nerozpozna to, alebo to nejako viackrat robi??  ).
co sa tyka toho nedeterminizmu je to tak ako spominal hore kolega.. prosste nedeterminizmus je o tom ze nevies presne ako zareagovat a preto si len tipnes.. potom bud krachnes, alebo ak je nejako implementovany navrat tak sa vies na to vetvenie vratit a skusit inu cestu(teda vsetky rozne moznosti a podla toho napokon prijmes alebo neprijmes slovo). ak som trepol nejaku somarinu tak ma kludne opravte:)

cepi

Quote from: Casso on  27.11.2009, 02:32:30
Nechapem ako si vystacil iba  s jednym stavom q0. Pozrite si ten posledny krok "ak najdem lambda a zasobnik je prazdny, tak ostanem v stave q0 a dam lambda znak na zasobnik"? Kedy to skonci? Ako viem, ci uz bolo slovo skontrolovane... Nepojde to nejak donekonecna?
Mnohe PDA, ktore sme mali v na cviku, si vystacili s jedinym stavom. tiez mi nieje jasna ta posledna instrukcia ale pda urcuje neakceptovanie retazca tym ze sa zastavi (nedefinovana trojica stav-paska-zasobnik)
takze ked sa zastavi a je daco v zasobniku tak slovo neakceptval, a ak sa zasobnik vyprazdni tak jo ?
som kto som vdaka palenke

Casso

Quote from: cepi on  27.11.2009, 04:12:15
Quote from: Casso on  27.11.2009, 02:32:30
Nechapem ako si vystacil iba  s jednym stavom q0. Pozrite si ten posledny krok "ak najdem lambda a zasobnik je prazdny, tak ostanem v stave q0 a dam lambda znak na zasobnik"? Kedy to skonci? Ako viem, ci uz bolo slovo skontrolovane... Nepojde to nejak donekonecna?
takze ked sa zastavi a je daco v zasobniku tak slovo neakceptval, a ak sa zasobnik vyprazdni tak jo ?
Jop presne tak, a nepozerajte sa na tie stroje tak realne. Su to abstraktne modely. Nedeterministicke varianty by ste hadam obcas ani na pc nenasimulovali

Killian

Podla mna by tam ale mal byt aspon jeden prechod stavu, pretoze instrukcia:
(q0, lamb, Z, q0, lamb)
- podla mna to zoberie aj prazdny znak na zaciatku, teda dam mu pasku a bude tam jeden prazdny znak. Tak zasobnik je prazdny, som v q0 a dostanem sa na prazdny znak = automat skonci uspesne. Nie?

ApokalypS

aj prazdne slovo je riesenie..

väcsinou sme davali, ze (q0, lamb, Z, qf, lamb); kde qf je finalovy stav

http://www.tu-ke.com/forum/o-nicom/otvoreny-list-vedeniu-firmy-dupress-(dodavatel-mais)/

Casso

Quote from: ApokalypS on  27.11.2009, 21:02:10

Uz som si to dostudoval, Akceptovanie moze byt realizovane dvojako:
1. vyprazdnenim zasobnika (nahradenim symbolu Z symbolom "lambda")
2. Prechodom do finalneho stavu (Zvycajne qf)

Snow

Na zapocte by nemali byt ulohy z 10.cvika, pretoze v pondelok jedno cviko nebolo, kedze im nebol nikto zastupovat. Takze by to nebolo voci nim fer, takze 10.cviko na zapocte nebude. Tak to tvrdil Korecko na prednaske vcera, ze? A tiez nieco spominal, ze tie prve cvika nebudu, no neviem presne, coho sa to tyka, co nebude na zapocte. Je to tak?

buhehe

nemali by byt 1.cviko (gramatiky) a 10.cviko.
1 priklad ma byt z lahsich cvik (konecne automaty, Mealy->Moore a naopak, redukcia, ekvivalencia automatov, determinizacia, ksa a reg.vyrazy...) a dalsie 2 priklady by mali byt zo zasobnikovych automotov, sekvencnych zobrazeni alebo TS. Tak nejak som to pochopil na prednaske...

buhehe

Quote from: Casso on  28.11.2009, 17:43:47
Quote from: ApokalypS on  27.11.2009, 21:02:10

Uz som si to dostudoval, Akceptovanie moze byt realizovane dvojako:
1. vyprazdnenim zasobnika (nahradenim symbolu Z symbolom "lambda")
2. Prechodom do finalneho stavu (Zvycajne qf)
potom pre priklad 4.1 nestaci takto?
(q0, 0,Z, q0, 0Z)
(q0, 0, 0, q0, 00)
(q0, 1, 0, q0, lambda)

nebude slovo akceptovane vyprazdnenim zasobnika?

Casso

Quote from: buhehe on  28.11.2009, 18:37:46
potom pre priklad 4.1 nestaci takto?
(q0, 0,Z, q0, 0Z)
(q0, 0, 0, q0, 00)
(q0, 1, 0, q0, lambda)

nebude slovo akceptovane vyprazdnenim zasobnika?
podlamna je to jedna z variant. Myslim ze by ti to cviciaci uznal, a ak nie tak by si sa dohadal k pravde

ApokalypS

imho, zaklad bude, ze tomu chapeme..
Ľaľová spominala, ze sa nemusime presne dopracovat k vysledku, hlavne, ze sme to dobre zacali.. aj na ukor bodov..
aspon ja to tak chapem..

kOsTi

btw, neviete co su to za priklady na FTP v adresari zapich?
:trestac:

DeViLvs

Quote from: kOsTi on  28.11.2009, 20:43:47
btw, neviete co su to za priklady na FTP v adresari zapich?
Vyzera to, ze to su priklady zo ZI (FJaA). Tam sa neberu TS a tie veci z poslednych cvik. Preto sa chcem spytat, kde by sa dali zohnat priklady na tieto veci. Aj tie priklady Plocicu su original z FJaA, cize iba po Zasob.Automaty.

cepi

Quote from: buhehe on  28.11.2009, 18:34:26
nemali by byt 1.cviko (gramatiky) a 10.cviko.
1 priklad ma byt z lahsich cvik (konecne automaty, Mealy->Moore a naopak, redukcia, ekvivalencia automatov, determinizacia, ksa a reg.vyrazy...) a dalsie 2 priklady by mali byt zo zasobnikovych automotov, sekvencnych zobrazeni alebo TS. Tak nejak som to pochopil na prednaske...
viem tak ze budu TS a ZA nabeton a zrejme nieco z mealy/moore... redukcia, ekvivalencia... co su to tie sekvencne zobrazenia nejak si nepamatam ze by sme to brali

Payne

Hej a take tie regularne vyrazy a take cudne obrazky hned po tom, to nikto nespominal ze by mohlo byt, co? lebo su to celkom dost bludy

cepi

nasiel som dobry simulator turinga http://www.isvet.sk/Download/15/Turingov-stroj--v-1-5- vie to krokovat, ukazuje priebeh postupne, este aj stavy kresli. skusal som v nom ten priklad co sme mali na cvikach ze:

x je z {0,1}* N0(x)=N1(x) ten je tu http://uloz.to/3185108/spravne.tm napodiv funguje

uzite v zdravy a kto sa bude nudit tak moze skusit spravit dalsie priklady a hodit ich niekam

a este tu je simulator na zasobnikovy automat ale ten kresli len tie stavy a nerobi s instrukciami ak ma niekto lepsi sem snim

http://ozark.hendrix.edu/~burch/proj/autosim/

cepi

Casso

Quote from: Payne on  29.11.2009, 02:10:53
Hej a take tie regularne vyrazy a take cudne obrazky hned po tom, to nikto nespominal ze by mohlo byt, co? lebo su to celkom dost bludy
my sme to mali na cviku a je to pomerne jednoduche, teda ak myslis to ze ako sa riesi sekvencia, rekurzia, vetvenie a pod v regularnych vyrazoch. Ku kazdemu prvku r.v. tam je nejaky k.s.a, ktoreho pospajanim ti vznikne k.s.a. rozoznavajuci cely regularny vyraz.  ten sa da este zvycajne zredukovat

cepi

a tie sekvnecne to bude ? a chape to niekto ?