• Welcome to TUKE FÓRUM - Fórum pre študentov Technickej Univerzity v Košiciach.

Teoreticka informatika

Started by ApokalypS, 28.09.2009, 16:40:09

« predchdzajce - alie »

zuzanka

neviem, sa potvrdilo, ze hudak je fakt nedeterministicky....pri nom nikdy nevies....
Byt mŕtvy, nebyť.....je sladké preto, že je to omnoho viac než spánok, je to mier, upokojenie, koniec bolesti a trampôt; ale túto vrcholnú slasť, akú možno ľudskému tvorovi dopriať, mŕtva bytosť už neprežíva, necíti.

DeViLvs

ma niekto nejakeho tipa, co bude zajtra? :)

sri

na predchadzajucom termine sa mi zda ze boli otazky z prveho terminu, takze teraz by som tipol ze budu z druheho :D
Quote from: McLarenPP on  13.01.2010, 16:40:10
1.Halting problem + dokaz + univerzalny turingov stroj
2.Dijkstrova algebra
Priklady:
1. Turingov stroj s 2 pocitadlami (a na 2n; b na n; c na n )
2. je dany bezkontextovy jazyk L1, jazyk L2=(a1a4a7...a3k+1; k je vacsie rovne 1, ai patri L1)
    a trebalo dokazat, ze L2 je tiez bezkontextovy jazyk
alebo
Quote from: Mao on  13.01.2010, 16:59:55
T1 Uzaverove operacie. Uzaverove operacie nad jazykom.
   Elementerne uzaverove operacie nad triedami jazykov
T2 Algebra: baza, poly mono druhova algebra. Alegebraicke systemy. Logicko funkcne modely.
P1 Dokazte ze zobrazenie Fi je realizovatelne na nejakom KA
Fi = "a" ak N2(xi) mod 3 = 0
"n" inak.
Vstup je {0,1,2}* -> {a,n}*
P2 Zostrojte algoritmus Dijstra pre triedenie postupnosti pouzitim Minimalneho prvku zostupne

ale neriadte sa tym pre istotu bk

puq

tu sa uz neda tipovat :D fakt :) ale PKP este nebol...a dalej 3x po sebe neverim ze da algebru logiky a metalgebru...cize cakajte Algebry: bázy, mono- a poly- druhové algebry.  Algebraické systémy, potom dijkstrovu algebru moze dat...a z prvych okruhov tipujem ze da univerzalny TS + halting :) a mozno zajebe nerodove ekvivalencie a daco k tomu

edit: no trafil som sa k tomu co napisal kolega vyssie :D cize je to realne no :D

sri

Quote from: puq on  29.01.2010, 02:36:21
tu sa uz neda tipovat :D fakt :) ale PKP este nebol...a dalej 3x po sebe neverim ze da algebru logiky a metalgebru...cize cakajte Algebry: bázy, mono- a poly- druhové algebry.  Algebraické systémy, potom dijkstrovu algebru moze dat...a z prvych okruhov tipujem ze da univerzalny TS + halting :) a mozno zajebe nerodove ekvivalencie a daco k tomu

edit: no trafil som sa k tomu co napisal kolega vyssie :D cize je to realne no :D

bodaj by sme mali pravdu, to co si napisal su otazky ku ktorym by som vedel aspon pipnut :D

TradeMark

Kde najdem riesenia tych prikladov? Napr ten turing s pocitadlami, alebo ten algoritmus pre triedenie? Dik
Pičoch jest veľo, ale nalivačoch malo!

buhehe

tie pocitadla su tu a to druhe by som aj rad vedel

TradeMark

fuuuha 3.2 aj 5.2 full... zajtra posledny pokus evidentne

.dusan.

je dany bezkontextovy jazyk L1, jazyk L2=(a1a4a7...a3k+1; k je vacsie rovne 1, ai patri L1)
    a trebalo dokazat, ze L2 je tiez bezkontextovy jazyk

- to vyriesim ze pre oba zostrojim ZA? Alebo ako?

Mao

zostrojis sekvencny stroj, ten ma na vstupe slova jazyka L1, a  na vystup bude na ich zaklade davat slova jazyka L2

SSPPYY

Quote from: Mao on  29.01.2010, 06:19:26
zostrojis sekvencny stroj, ten ma na vstupe slova jazyka L1, a  na vystup bude na ich zaklade davat slova jazyka L2
No to by ma zaujmalo ako ked o L1 vies tak akurat ze je bezkontextovy.
Podla mna to staci dokazat pomocou uzavretosti na substitucii.

sri

tiez som pocul ze sa to riesi cez sekvencny (EDIT: vraj to tak Korecko vyzadoval na skuske), len nemam velmi sajn ako :) O L1 vieme aj ako vyzera ci len ze je bezkontextovy?

carin

Quote from: SSPPYY on  29.01.2010, 06:40:21
Quote from: Mao on  29.01.2010, 06:19:26
No to by ma zaujmalo ako ked o L1 vies tak akurat ze je bezkontextovy.
Podla mna to staci dokazat pomocou uzavretosti na substitucii.

Dokaz pomocou uzavretosti ti skor neprejde ako prejde.. myslim tiez sekvencny stroj, a mimochodom mas tam take nieco ai patri do L1...

.dusan.

Uz som to nasiel mali sme to na cviku a robilo sa to cez ten sekvencny stroj.

Viper_No1

mohol by si to prepisat a naskenovat a upnut to tu?? :)
3 zasady do zivota:
"Skutocne mudry muz nikdy neskace roznozku cez chrbat jednorozca."
"Nepi rano kavu. Nebudes moct cele doobedie zaspat."
"Mylit sa je ludske, ale naozaj nieco zamotat je mozne len pomocou pocitaca."
+bonus: "Nikdy nejedz zlty sneh!"

.dusan.

Jasne : takto som to nasiel v zosite sice neviem uplne presne ako sa tam dostali tie S-ka ale je to ten priklad

letolto

Ja som to na skuske riesil sekcencnym strojom, ale nevedel som to.... (0 bodov). Na ustnej sa ma prof. Hudak spytal, ci viem spravne riesenie... stacilo k tomu spravit det. ZA!!!!. Pribina zas tam napisal 2-3 vety o subsitucie a bezkont. jazyk. a sekvenc. strojoch (abo nieco podobne) a ked sa nemylim, tak to tiez stacilo...
ale ak viete, tak mozete to robit aj cez sekv. stroje

Drzim palce vsetkym dnes ;)

SSPPYY

Quote from: .dusan. on  29.01.2010, 07:49:16
Jasne : takto som to nasiel v zosite sice neviem uplne presne ako sa tam dostali tie S-ka ale je to ten priklad
No tak bez riadneho zadania sa to tazko robi. Z tohoto riesenia by som povedal ze L1 je jazyk pozostavajuci zo slov Si (ja by som to skor oznacil ako ai aby to bolo pochopitelne) a jazyk L2 pozostava len z niektorych slov z L1, takych ze slovo z L2 sa generuje len pre kazde druhe prichodzie slovo z L1.

Potom ten priklad co bol na skuske je to iste len tam je pre kazde tretie slovo, teda automat by mal mat 3 stavy.

buhehe

hmm to uz su vsetci z dneska ozraty ze este nikto nedal report?
jedna skupina pre vsetkych, bolo nas na skuske 16!!! z prihlasenych 25

1. Metody konstrukcie TS: odpamatavanie do stavov - princip a priklad, m-stopove TS - princip a priklad
2. Dijkstrova algebra. Kriterium funkcionalnej uplnosti v Dijsktrovej algebre.

I. Urcit ci je sekvencne zobr. Fi: {0,1}* -> {o,1}* realizovatelne KSA yi = 1 ak N1(xi) = N0(xi), inak 0
II. Spravit polynom Zegalkina (uz si napamatam presne zadanie, snad dakto doplni)

Inac dnes bola vysoka uspesnost...predomnou vsetci (6 ci 7) spravili. Ujo mal dobru naladu a vyzeralo to ze chce dat prejst kazdemu.

antikleia

Nerozmiem, tych 9 ludi co blokovali miesto niekomu inemu sa nedostavili lebo... ?

buhehe

dobra otazka...jednoducho neprisli

antikleia

Hej... podarene... Ja tu drzim miesto jednemu chalanovi aby mohol ist na opravak lebo je vsetko uplne obsadene, moji spoluziaci sa stresuju co ked nespravia skusku lebo uz nie su volne terminy a niekto sa jednoducho prihlasi a nepride... Nech ziju egoisti...

Ing. nemtom

to budu taky co drzia miesto kamosom, kamos spravi a dalej maju v prdeli aby sa odhlasili
brix will be shat

TradeMark

Ok ja som dnes mal:

1. Metody kontrukcie turingovych strojov (2 metody popisat - m-paskovy a este tie stavy v RJ)
2. Dijkster

Priklady:

1. Urcit ci je dana haluska realizovatelna konecnym automatom N0=N1
2. Zegelkin

Za priklady dokopy 4 body (Zegelkina som nemal, v prvom som urobil fatalnu chybu). Za holandana mi dal 5 bodov a za turinga 15. Zratal a vychadzalo 41. Ta sa ho pytam ze preco iba 15 ked som tam mal vsetko. Tak sa na to pozrel a opytal sa ma ci by som vedel zostrojit TS pomocou zasobnika, povedal som ze hej - pomocou dvoch. Pridal 10 bodov, E51 vo finale.

Btw. dnes nejako rozdaval tie skusky, ja som siel prvy a pomne dalsi dvaja tiez urobili. V kazdom pripade GL ;) Korecko spominal ze na dalsie terminy budu uz ine otazky (tieto bol imho dooost lahke)

Padres

Tak to verim ze ti co drzali miesta dnesnym, ktori spravili, sa aspon poodhlasuju z nasledujucich terminov...