• Welcome to TUKE FÓRUM - Fórum pre študentov Technickej Univerzity v Košiciach.

LS

Started by mishelka, 08.10.2007, 13:16:22

« predchdzajce - alie »

Raleon

Quote from: buhehe on  27.01.2008, 22:40:18
ako viem ci riesim synchronny alebo asynchronny obvod? kedy sa da obvod riesit aj ako asynchronny aj ako synchronny? podla mna to je dost dolezita otazka aby som vobec vedel ako kodovat...
a este jedna vec...mame 2 krabicky s vstupom a vystupom. nevidime dovnutra. v jednej je mealy automat a v druhej je moore...ako viem urcit v ktorej je mealy a v ktorej moore?
(to su otazky co sa pytal aj na skuske...)
rozbijes krabicku?
-podotykam zistis to tym (moore/mealy) ze jeden typ vydava na vystupe furt nejaky vystup, ten druhy len pri prechode zo stavu na iny (alebo totozny) stav.

There is no such bad temper that can not be fixed with some good wine.

buhehe

nemate niekto v zosite nieco podobne??? je to pri optimalnom kodovani a za pana neviem co znamena toto v ramcekoch...
r aj v viem urcit ale co sa deje potom neviem vobec...bolo to na cvikach pri bacovi pri ostatnych nevem...
btw sry za kualitu...

hlsman

pocul som ze baca ma 5 otazok ktore toci dookola, boli tu uz spomenute ze ktore to su? ak nie, mozte niekto napisat? dik

MKI

inac skripta strna 122 tam jak su tie budiace funkcie uz tomu chapem ale je tam asi chyba jedna

ked sa pozriete na q01 a druha riadok a stvrty stlpec tak tam nema byt podla mna r2 ale r1 nie ?
www.mki.sk Kvalitne a lacne TONERY :)

MKI

jj eminka presne toto dava akurat som to hladal v postoch :)

Raleon

moze mi dakto prosim vysvetlit v par viet, ze co je ten implikant(cent), a sprosty implikant(cent) ?
jak som pozeral ten pdf, ta v tom bolo dost divne vysvetlene. Som chapal ako ze o co pise, ale co bola referencia na obr. tak to uz mi tam nedavalo zmysel...

MKI

tie implikanty a implcenty to ako kebyze mas funkciu a je to cas funkcie ale mas mnozinu tak je to jej podmnozina

cize mas funkciu zadanu v danych bodox
a celkovy implikant su len jednotekve a nuercene body

a kazda podmnozina tych jednotkych a neurcenych bodovch je implikant :)

MKI

este nieco:
cize ked mas napr tabulku dvakrat dva

01
11   

tak implikanti mozu byt
01
00

albo

01
10

proste podmnozina tych jednotiek :)

Raleon

Uff.. Diky. No ale teraz vznika otazka dalsia - na co je to nam dobre?

MKI

nato aby si vedel bacovi povedat na sksuke ze co to je inac nanic :D

Raleon

Quote from: MKI on  28.01.2008, 00:49:24
nato aby si vedel bacovi povedat na sksuke ze co to je inac nanic :D
ap

wlade

No tak som konecne pochopil ako robit funkciu v prvom priklade so svetkym (qiunn-mccluskey, sheffer, peirce, sdnf, sknf, idnf, iknf, spi, karnaugh a obvody NOR aj NAND) ale ani zasvet neviem prist na nejaky univerzalny algoritmus druheho prikladu :'(

Z tych zadani na FTP (napocitanych 8 roznych) je mozne zostavit nejaky postup ako zo zadaneho prikladu ratat ? Najlepsie v bodoch, ze co robit, prve, druhe atd. Pretoze fakt sa s tym neviem pohnut a bezcielne biflenie mi sposobi chaos kde staci drobny vypadok a dostanem nulu za druhy priklad na skuske :(
I'm not normal, but paranormal abnormal...
Full series: X-Files & Masters Of Horror :D

HC Košice 4ever (B17-4-1) :buttrock:

Dawn of the FEI:
When there's no more room in FEI, the dead students will walk the earth...

pUf

ta mne to tak pride ze postup je:
zostavit automat resp tabulku prechodov vystupov
zakodovat vstupne stavy
zakodovat vnutorne stavy(optimalne, protisubehovo co ja vjem ako seliako :D )
zakodovat vystupne stavy
urcit budiace fcie
urcit vystupne fcie
nakreslit

velmi som nad tym neuvazoval.. mozno to je nedobre  :j_cheesy:
pUf :zuzka: ywetku (teh one and only :D)
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Support my band :) :P
bandzone
facebook

MKI

oto sa uz snazim par dni aby niekto napisal a nikto nevie :D

MKI

ktomu kdoovaniu sak bolo povedane ze to je jedno ako sakoduje ze netreba optimalne nie ?

pUf

hej asi nebolo treba
pUf :zuzka: ywetku (teh one and only :D)
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Support my band :) :P
bandzone
facebook

buhehe

Quote from: MKI on  28.01.2008, 01:57:56
ktomu kdoovaniu sak bolo povedane ze to je jedno ako sakoduje ze netreba optimalne nie ?

vraj ne ale kodovanie suvisi s tym ci to je synchronny abo asynchronny obvod...a ja sa snazim cely den zistit jaky je rozdiel medzi nimi v praxi...(poucku viem i ja) a kedy sa da uloha riesit obidvoma typmi obvodov...

BCAA

Quote from: buhehe on  28.01.2008, 02:00:55
Quote from: MKI on  28.01.2008, 01:57:56

vraj ne ale kodovanie suvisi s tym ci to je synchronny abo asynchronny obvod...a ja sa snazim cely den zistit jaky je rozdiel medzi nimi v praxi...(poucku viem i ja) a kedy sa da uloha riesit obidvoma typmi obvodov...

tak rozdiel je jednoduchy    synchronny ma synchronizacne zariadenie abo ako ot nazvat  tj vsetky akcie je mozne previest len v urcitych casovych okamihoch (napr pouzijes hodiny s nejakou frekvenciou)

no a asynchronny je taky kde neje poziadavka vykonavat udalosti v istych vymedzenych casovych usekoch   napr. taky priklad tam sme mali nejaky s vysokou pecou

Raleon

Quote from: pUf on  28.01.2008, 01:59:30
hej asi nebolo treba

netreba optimalizovat ??? Jupiiiii
aspon nieco netreba co ani neviem :)

Quotevraj ne ale kodovanie suvisi s tym ci to je synchronny abo asynchronny obvod...a ja sa snazim cely den zistit jaky je rozdiel medzi nimi v praxi...(poucku viem i ja) a kedy sa da uloha riesit obidvoma typmi obvodov...

neviem ci ti tymto pomozem>
pri synchronnych vsetky prechody taktuje casovy signal.. (vid procaky), v kazdy tik, daco sa udeje, preklopia sa obvody podla vstupov.
Vyhoda - nemoze sa stat, ze sa ti strati signal, teda ze zle sa preklopia obvody. Nevyhoda, ze treba cakat na casovy signal, aby sa nieco udialo. teda treba mat dostatocnu freq casovaca (podla toho co sa realizuje)

async - casovy signal nieje, teda zmeny sa nastanu pri zmene vstupov na obvod. Vyhoda- zmeny sa nastanu ihned (napr pri ovladani vytahu si to mozes predstavit, stlacis 5-ku. a Vytah neide. Tak prestupsi do druheho vytahu, stlacis o5 5 - mozno pojde, teda vytah sa hned prestupy do stavu - zatvordvere, Akonahle sa zatvori, prepne na chod....atd)
Tu ale bude problem s tym , ze ak zmena sa ma nastat tak, ze dve vstupy sa maju zmenit naraz na obvode ta moze nastat, ze signal na jeden vstup pride skor, (co je ale dost pravdepodobne, nesme v idealnom svete (bohuzial)) teda obvod preklopi nespravne. Preto sa robi nieco take ako protisoubehove koudovanie. (aby sa zmenili vzdy len 1 vstupy na tych cudlikoch)

buhehe

vdaka obom...cize napr na skuske budem aj asynchronny obvod riesit ako synchronny a k EA dam este nejaky clock alebo nieco...tym mu bude jasne ze je to synchronny...ok howgh

MKI

ja mam dalsi otazku na ftp su dve zadania s plnenim zasobnikom

v tom anglickom je kodovane asi hocijak
a v tom druhom je napisane "kedze je to asynchrony obvod musime pouzit protisubehove kodovanie"

ta teraz ktore je spravne abo co nechapem vobec :D

a skade dosli nato ze je to asynchorny obvod ? :)

Raleon

Quote from: MKI on  28.01.2008, 03:09:12

a v tom druhom je napisane "kedze je to asynchrony obvod musime pouzit protisubehove kodovanie"

mas to vycitit..  nejaka sekvencia vstupov (vacsinou), alebo casovac, alebo pocitadlo - synchronne
nieco co prepina stav na nejaky signal od senzorov (snimac plnosti zasonika?? :) ) alebo tlacitok (ten onen vytah) - async.

ale to je moj nazor

fanfo

z toho budu bomby

všetko, čo je naozaj užitočné, som sa naučil v materskej škole

BCAA

Quote from: MKI on  28.01.2008, 03:09:12

hmm tak neviem nevidel osm ich   ale tak tipujem ze to plnenie zasobnika malo len 2 stavy (plni , vyprazdnuje)  teda subeh nema velmi ako vzniknut  cize podla mna nebolo potrebne robit protisubehove kodovanie   

Ing. nemtom

comyslite da sa na LS bombovat? bo sa tu spominalo ze dava svoje zlte papiere, ale ked mi nestaci uz flek treba pytat novy papier ci si mozem svoj zobrat?
brix will be shat