• Welcome to TUKE FÓRUM - Fórum pre Å¡tudentov Technickej Univerzity v KoÅ¡iciach.

PREKLADACE SKUSKA !!!

Started by JBull, 15.05.2007, 20:16:55

« predchádzajúce - ïal¹ie »

JBull

nemoze niekto kto to vie aj poslat odpovede ne tie otazky...a z coho sa vsetci ucite na skusky? niesu nejake vyriesene priklady?

styrioci

ja som mal tuto skupinu:

QuoteNapisem aspon priblizne co bolo dnes :
1) A-->AXB | BX | prazdny retazec .  a) Urobit prechodovy diagram b) spravit to v EBNF(bez prazdneho retazca) a znova diagram
2) trebalo spravit gramatiku pre postupnost prikazov PP  oddelenych ciarakou ( asi takto nejako A->P{ , P}) a k nej syntakticky so zotavenim
3) urobit nejaku EBNF pre
     a) ifnot E then SF else ST
     b) ifnot E then SF
   A este urobit ten ifnot pomocou virt instrukcii jump, falsejump
4) nieco s parametrickou polymorfiu f: a x b ->b. A akeho typu vysledok ak f bola nieco take ako f(3,2.5)

na skusku som si precital skripta od Kollara - od zaciatku, cez lex analyzator po synt analyzator (stvrtu cast som nestihol - nechcelo sa mi). neda sa povedat, ze som studiu skript venoval nejak extra vela casu (2x som si to zbezne precital, zdrojaky su tam v pascale takze tie som len tak preletel). pozrel som si otazky, ktore tu boli zverejnene a prestudoval si prezentacie k cviceniam. je pravda, ze som na skusku isiel zmiereny s tym, ze nespravim, no v konecnom dosledku sa mi tie moje priklady nezdali az tak tazke, mal som vyriesene vsetky a hadam som aj pisal k veci ked som mal D - 65  :j_grin: zas az take zlozite to nie je, len si treba uvedomit suvislosti. v podstate toto je SOJ, PT a TI v praxi  :j_laugh:

eXtremeq

Quote from: styrioci on  14.06.2007, 17:40:31
ja som mal tuto skupinu:

QuoteNapisem aspon priblizne co bolo dnes :
1) A-->AXB | BX | prazdny retazec .  a) Urobit prechodovy diagram b) spravit to v EBNF(bez prazdneho retazca) a znova diagram
2) trebalo spravit gramatiku pre postupnost prikazov PP  oddelenych ciarakou ( asi takto nejako A->P{ , P}) a k nej syntakticky so zotavenim
3) urobit nejaku EBNF pre
     a) ifnot E then SF else ST
     b) ifnot E then SF
   A este urobit ten ifnot pomocou virt instrukcii jump, falsejump
4) nieco s parametrickou polymorfiu f: a x b ->b. A akeho typu vysledok ak f bola nieco take ako f(3,2.5)

na skusku som si precital skripta od Kollara - od zaciatku, cez lex analyzator po synt analyzator (stvrtu cast som nestihol - nechcelo sa mi). neda sa povedat, ze som studiu skript venoval nejak extra vela casu (2x som si to zbezne precital, zdrojaky su tam v pascale takze tie som len tak preletel). pozrel som si otazky, ktore tu boli zverejnene a prestudoval si prezentacie k cviceniam. je pravda, ze som na skusku isiel zmiereny s tym, ze nespravim, no v konecnom dosledku sa mi tie moje priklady nezdali az tak tazke, mal som vyriesene vsetky a hadam som aj pisal k veci ked som mal D - 65  :j_grin: zas az take zlozite to nie je, len si treba uvedomit suvislosti. v podstate toto je SOJ, PT a TI v praxi  :j_laugh:

ako si riesil 3. a 4. priklad?

UnderTaker

K tomu prvemu prikladu A->aBCdeF|aBCd malo pravidlo po uprave vyzerat A->aBCd[eF] a prechodovy diagram sa kresli  pred upravou ako 2 vetvy jedna pre slovo AbCdeF a druha pre aBCd a po uprave bude jedna vetva, ktora konci v stave aBCd, a z toho ide este dalej rovna ciara kde sa to vetvi eF a zase spat do rovnej ciary?
Som to editol po preskumani dalsich informacii:)

styrioci

Quote from: eXtremeq on  16.06.2007, 01:41:37
ako si riesil 3. a 4. priklad?

3. nepamatam presne..pravidla som dal nieco v tom zmysle: (mozno kktina, ale uz ma to netrapi)

a) A -> E[Sf | St]
b) A -> E[Sf]

potom som tam nakreslis vyvojak v zmysle vetvenia: vyhodnoti sa podmienka ak ano tak sa vykona St ak nie vykona sa Sf a pokracuje sa dalej a v tomto duchu som napisal aj tie virtualne instrukcie. nieco v tomto zmysle:

vyhodnotenie vyrazu E;
falsejump (label1);
jump(label2);
label1: Sf; jump(label3);
label2: St; jump(label3);
label3: pokracovanie programu...

nepamatam sa presne, ale nieco take som tam vypotil (mozno to bolo aj dobre  :lol9: )

4. trebalo napisat pre volanie zadanej funkcie - f: a x b ->b , ze akeho typu su skutocne parametre a akeho typu je vysledok ak bola volana ako f(3,2.5).

tak som napisal, ze parameter a je typu int, parameter b je typu float a vysledna hodnota funkcie je typu float. takisto si niesom isty spravnostou. toto ma v prvom momente napadlo.

ako som povedal, skusku som spravil (aj ked som to velmi necakal) a aj ked papier znesie vela tak hadam tam bolo aj cosi k veci  :lol9:

UnderTaker

3.) Navrhnite jednym pravidlom deklaraciu premennych Vars ak definicia zacina klucovym slovom var, potom nasleduje nenulovy pocet nazvov premennych, za nimi dvojbodka a nasledovny typ T.
Text je len priblizny.. vyslo nieco take Vars -> "var" id {"," id} ":" T
Bolo treba k tomu zostrojit procedure Vars(k:symset) - syntakticky analyzator aj so zotavenim.

Ako k tomu zostrojis syntakticky??? ja som z toho jelen kua "var",",",":" budes brat ako neterminaly a id a T ako terminaly? var mozem nacitat do symbolu naraz? if symbol= var then.....?

eXtremeq

Quote from: UnderTaker on  16.06.2007, 21:23:50
K tomu prvemu prikladu A->aBCdeF|aBCd malo pravidlo po uprave vyzerat A->aBCd[eF] a prechodovy diagram sa kresli  pred upravou ako 2 vetvy jedna pre slovo AbCdeF a druha pre aBCd a po uprave bude jedna vetva, ktora konci v stave aBCd, a z toho ide este dalej rovna ciara kde sa to vetvi eF a zase spat do rovnej ciary?
Som to editol po preskumani dalsich informacii:)

toz si si isty ze to mas spravne? :)

UnderTaker

keby som vedel ci to je spravne tak sa na to asi nepytam :P ale chcem sa opytat ci si treba pozriet aj tu 2 cast  knihy Generovanie jazykovych procesorov od Havlice ci nie? ako pozeram tak tam su same blbosti

styrioci

Quote from: UnderTaker on  17.06.2007, 16:02:01
keby som vedel ci to je spravne tak sa na to asi nepytam :P ale chcem sa opytat ci si treba pozriet aj tu 2 cast  knihy Generovanie jazykovych procesorov od Havlice ci nie? ako pozeram tak tam su same blbosti

toto uz je mimo zaberu prekladacov, nie? nebudeme to potrebovat v stvrtaku na havliceho predmet "konstrukcie prekladacov"? alebo tak nejak sa ten predmet vola

UnderTaker

som sa pytal kamosov a ze to uz je konstrukcia prekladacov tak ako ty hovoris:)

pr

Quote from: abcddd on  13.06.2007, 05:57:24
1.) A->aBCdeF|aBCd
a) napisat preco dana gramatika nie je gramatikou LL1? nakreslit prechodovy diagram.
b) upravit na gramatiku LL1, nakreslit prechodovy diagram. Ake pravidlo ste pouzili?

ako treba nakreslit prechodovy diagram k tomu?

JBull

tak prekladace sa cim dalej tym viac menia, ale dnes sa mi to podarilo E 55  :ropebanana: :metal:.

Takze teraz ku skuske, Kollar vobec neprisiel, prisiel nejaky typek ale mal hrozne trapne kecy ohladne toho, ze nech radsej odovzdame a nech si zapiseme predmet na dalsi rok atd. Ku otazkam vacsina otazok bola len teoria, jedna skupina nemala ani syntakticky.

Ja som bol v prvej polke kde asi tretina nespravila, cize ten novy typek tiez barz dobre neopravuje.

Stanley

Dnes novy typek co bol sa vola Poruban. Podla toho co som si vsimol to vyzeralo tak, ze opravoval podla sablonky, ktoru mu (zrejme) pripravil Kollar. Otazky:
1. Napisat gramatiku jazyka EBNF pomocou EBNF.
   Upravit dva vyrazy z EBNF na BNF. Islo o to ze pri jednom [daco_neviem_co] trebalo len zrobit ze je to to iste bez zatvoriek alebo prazdny retazec (epsilon),
a druhom ktory bol zas {daco} to prepisat tak aby zmizli tie {}, cize nejaku rekurziu donuka dat.

2. napisat gramatiku EBNF ceckovskeho cyklu do....while, ked B je telo a E je podmienka
   napisat virtualne instrukcie k tomu cyklu

3. Su operacie +,-,* vsetky maju rovnaku prioritu a asociuju sprava a operacia = neasociuje a ma vacsiu prioritu ako ostatne tri. Identifikatory su jedno male pismeno. Treba napisat gramatiku. Potom k vyrazu a+b-c=d*e namalovat syntakticky a derivacny strom a napisat prefixny tvar.
Co reprezentuje syntakticky strom?
-----||------------- derivacny strom?
Ktore z tychto troch  foriem su ekvivalentne?

4. Ako su reprezentovane typove vyrazy?
   Ako je definovana unifikacia a substitucia v parametricky polymorfnom systeme?

mastermind

nahoodu. Poruban je uplne v pohode chlapik. opravoval velmi tolerantne si myslim. kto uz neurobil dnes tak potom neviem

hun10

Druha skupina bola:

1. Syntakticky so zotavenim pre jazyk LL1: A---->{Db l Ca} kde H(D) a H(C) su zname, "asi" tam este boli este zadane sy ako symbol, getsym ako getsymbol a s K este nieco
urcit vstah medzi FIRST(D) a H(D) - to iste aj pre FIRST(C) a H(C)
2. Nieco s volacim aktivacnym po vykonani begin<2,4> neviem co presne a znazornit aky to bude mat na volaco vplyv (Toto som ani neprecital poriadne ked som videl to begin<2,4> takze take je aj moje podanie zadania)

3. Pre gramatiku : retazec sa zacina "a" a konci "c" medzi nimi je aspon jedno "b"
trebalo urcit prechodovy diagram, urobit konecnostavovy deterministicky  automat a aj pre ten urobit prechodovy diagram

4. Aka je arita(pocet argumentov) instrukcii jump<L> a falsejump<L>, aky je ich typ a navratova hodnota a kolko miesta zaberaju v zasobniku.

Moja pamet je nanic takze nic blizsie uz neviem ak si spomenie niekto na dake dalsie veci pripiste
Co sa tyka opisovania bola prilezitost(prvej skupine opravoval kym sme pisali a nedaval bars pozor) ale nebolo z coho lebo zakazdym su ine priklady.
Opakuje sa len syntakticky so zotavenim
Priklady boli take ze trebalo porozmyslat a podumat suvislosti z inych predmetov(TI, PT)