• Welcome to TUKE FÓRUM - Fórum pre Å¡tudentov Technickej Univerzity v KoÅ¡iciach.

PAMS skuska

Started by JBull, 21.05.2007, 19:53:58

« predchádzajúce - ïal¹ie »

JBull

Tu prosim hadzte svoje pocity a otazky zo skusky.

Takze zacinam. SKuska pozostavala uz neviem presne asi zo 4 prikladov a 4 otazok, dost strhaval hlavne z teorie ked si mal priklad tak skontroloval najskor vysledok ked bol zly tak dal vacsinou 0 bodov, mozno niekedy 1.

Teoriu chcel presne dopodrobna ako to mal on na prednaskach ked ti nieco chybalo tak len napr. nejaka podmienka hned dal z otazky za 12 bodov nulu...takze asi si viete predtavit, ze je to dost brutal skuska.

Teraz napisem ake sme mali priklady a teoriu (aspon to co si pamatam):

Priklady:
1.Ziarovky
2.Zistite aka je pravdepodobnost vyberu prirodzeneho cisla mensieho ako 2007 aby bolo delitelne:
  a)21 alebo 6
  b)21 a 6
3.Bola funkcia f(x)=k*exp^-|x-2|, vypocitat k, vypocitat pravdepodobnost P, E(X)<P(X)<D(X)
4.Potom bol priklad na test uz nepamatam aky
5.vypocitat koeficienty a,b  y=a*x^b (neviem ci to mam presne), bola zadana tabulka pre hodnoty x a y

Teoria:
1.Definovat podmienenu pravdepodobnost, a odvodit Bayesov vzorec
2.Distribucnu funkciu a jej vlastnosti pre diskretnu nahodnu premennu
3.Popis algoritmu na ziskanie parametra Q zo zakladneho vyberu (tuto tiez neviem otazku presne znenie)

este tam nieco bolo, takze ked si niekto z dnesneho terminu na nieco spomenie nech doplni...

A samozrejme aj dalsia skupina aj dalsie terminy nech napisu otazky...lebo vrajze dost casto sa pri nom otazky opakuju, takze si navzajom pomahajme ....

Johny Bravo

pisali ste pred PC?

JBull

Quote from: Johny Bravo on  21.05.2007, 20:49:18
pisali ste pred PC?

Hej boli sme v ucebni 537, mi sme tam mali cvika z DBS, lavice s PC su popri oknach, su tam 3 rady a on si sadol do posledneho radu k PC, semtam sa pozeral a aj prechadzal...ale tahaky sa ako tak dalo pouzit...ale asi najlepsie je si sadnut do radu kde sedi on, cize ku stene pri dverach, lebo za vami potom nieje miesto a on nevie prejst a aj ho vidite, cize viete kedy mozte si ist nieco pozriet na net...odporucil by som hodit tahaky a teoriu niekde na net a potom pozriet...

gkar

on dzivy fliper je ten schrooter,mne ani ziarovku nezapocital body bo nezbadal,a ja som si az doma spomenul,a v inom som mal v jednom priklade zly vysledok ta zbadal a hned mi dal 3 z 5 bodov bo dobry postup,a jeden priklad som uplnu hlupost napisal a mi dal 5 bodov z 5,a to len preto bo nevedel jak ma vyzerat vysledok,bo som isiel asi treti,ale prvy co ten priklad vypocital :j_grin: .....a este ma nasralo ze vela veci dal z toho posledneho a predposledneho cvika co sme s kudlacom len tak preleteli,a dokaz posledna strana z prednasky,tam clovek ani s ucenim nedosiel :).......dzivy prvy termin

gkar

kissk

písali ste pred zapnutym pocitacom aj cast priklady, aj cast teorie? Dal naraz aj priklady, aj teoriu? Len Schrotter bol v miestnosti, kde ste pisali?

gkar

ty co mali poobednajsi termin,jake ste mali otazky ?

JBull

NO ved piste otazky aj ostatne skupiny... co tu kazdy na to jebe?

mastermind

chcel so mna ftp hodit tohtorocne prednasky no neslo to.
najdete ich tu
http://mastermind.sk/pams

mathiaz666

OTAZKY z 28.5. skupina B
Teoria: Beta kvantil, charakterizovat
          Zakladna def. pravdepodobnosti, vlastnosti a dokaz P(A-negovane)...dokaz za 13 bodov
          Gausove rozdelenie pravdepodobnosti, odvodit distr. funkciu, a nacrtnut grafy F(X),f(x)
Priklady: Ziarovky
            Test zhody parametra
            funkcia k*x*y....k aby bola hudtota p. a urcit E(X), E(Y), K(X,Y)
            boli este dva priklady....jeden nieco s binomickym rozdelenim a druhy urcit zakon
            rozdelenia pravdepodobnosti....presne uz neviem

Marek8

Acko
1. ziarovky - 5b
2. mam 6zelenych a 8cervenych cukrikov. jeden vyberiem a zjem. potom vyberiem 4 bez vratenia. Aka je P, ze zelenych je viac ako cervenych - 5b
3. tabulka s hodnotami xi a prislusnymi n, test hypotezy mi = mi0, konkretne T2 - sigma je neznama - 5b
4. graf s parabolou,urcit konstantu c tak, aby graf bol hustotou pravdepobonosti - 5b
5. regresna analyza, bola zadana tab. xi a yi, najdite y=a + b  * x^2 - 5b
6. bernulliho veta 3b + dokaz 11b
7. Def. distrib.f. pre nah.vektor (X,Y,Z). 2b
Odvodenie marginalnych hustot a korelacneho koeficientu pre nah. vektor(X,Y) 11b
8. Test dobrej zhody 7b
Bonus: Moze byt rozdelenie a(k) = (n nad k) * p^k * (1-p) ^ k monotonne?

Johny Bravo

C skup.
axiometricka definica pravdepodobnosti
poissonove rozdelenie
etapy testovania statistickych hypotez

Skywalker

Quote from: mathiaz666 on  28.05.2007, 17:41:16
OTAZKY z 28.5. skupina B
Teoria: Beta kvantil, charakterizovat
          Zakladna def. pravdepodobnosti, vlastnosti a dokaz P(A-negovane)...dokaz za 13 bodov
          Gausove rozdelenie pravdepodobnosti, odvodit distr. funkciu, a nacrtnut grafy F(X),f(x)
Priklady: Ziarovky
            Test zhody parametra
            funkcia k*x*y....k aby bola hudtota p. a urcit E(X), E(Y), K(X,Y)
            boli este dva priklady....jeden nieco s binomickym rozdelenim a druhy urcit zakon
            rozdelenia pravdepodobnosti....presne uz neviem

zakon rozdelenia pravdepodobnosti urcit pre priklad: Prvy student urobi skusku s pravdepodobnostou 0,9 druhy 0,8 a treti 0,8. Urcte zakon rozdelenia pravdepodobnosti
prvy priklad s binomickym rozdelenim: Pravdepodobnost ze nastane jav A aspon raz pri troch nezavislych pokusoch je 0,992. Urcte pravdepodobnost toho, ze nastane jav A prave raz pri 4 nezavislych pokusoch.
-----
cize B-skupina je doplnena kompletne
Love Knows No Borders

Skywalker

este som zabudol..tu su prednasky z PaMS...neviem co mate na FTP bo som nepozeral, ale ked toto budete vediet, tak mate o skusku postarane... http://neowin.ic.cz/pams/
jedna prednaska tam sice chyba...ale mne na skuske nechybala  :j_laugh: takze dufam, ze ani vam nebude
Love Knows No Borders

Username

idem na skusku v pondelok a doteraz som sa do toho este ani nepozrel... dufam, ze nepriatel Ninja korytnaciek ma uvidi iba ako poctiveho ;)

budem vas informovat o tom ako to dopadne... drzte mi palce...

Deathcrush

Nemate nejake dobre "pomocky" na skusku?

Username

no, tak bieda... schrotter zahlasil daco take ze ked nas uvidi ze mame zapnute daco insie ako matlab, tak s nami pojde na disciplinarne, abo co... ja som sa zlakol jak maly... aj tak sa velmy nedalo opisovat... a ani nebolo velmy z coho... skratka uuuuplne oddrbany termin prasprostou lenivostou a nezodpovednostou... skuska to teda jednoducha nieje, tak to neobserte tak ako ja...

gkar

otazky zo 4.6 pametate ?

ja

D skupina
1. pravdepodobnost...nieco so 4 studentami
2. nepamatam
3. interval spolahlivosti pre sigmu
4. exponencialne rozdelenie
5. ziarovky
teoria
1. podmienena pravdepodobnost + vlastnosti
2.neviem
3. susrtavu rovnic regresnej analyzy pre f = ax + b/x

ak si niekto spomenie na ten zvysok tak prosim doplnite...ja mam deravu hlavu a tieto veci hned po termine vypustam von :)
inac dost hlupe podla mna kedze som nespravil...ta teoria ma prekvapila teda okrem prvej tu som mal

styrioci

Quote from: ja on  05.06.2007, 00:23:10
D skupina
1. pravdepodobnost...nieco so 4 studentami
2. nepamatam
3. interval spolahlivosti pre sigmu
4. exponencialne rozdelenie
5. ziarovky
teoria
1. podmienena pravdepodobnost + vlastnosti
2.neviem
3. susrtavu rovnic regresnej analyzy pre f = ax + b/x

ak si niekto spomenie na ten zvysok tak prosim doplnite...ja mam deravu hlavu a tieto veci hned po termine vypustam von :)
inac dost hlupe podla mna kedze som nespravil...ta teoria ma prekvapila teda okrem prvej tu som mal

priklad2: za hodinu bolo zaznamenanych priemerne 30 vstupov na web stranku, aka je pravdepodobnost, ze za 4 minutu niekto pride na tu web stranku. (alebo nieco v tom zmysle)

teoria2: x~norm(u, sigma) ....napisat a dokazat nejaku rovnost co tam bola...

priklady mi skrtol vsetky.z teorie som vedel iba podmienenu pravdepodobnost..za to mi dal plny pocet

Username

1. priklad bol - Traja studenti riesia rovnaku ulohu. Prvy ju vypocita spravne s pravdepodob. 0,6. Ostatny s pravdepod. 0,55, 0.45, 0.5. Aka je pravdep. ze to vypocitaju aspon dvaja?

bol aj teoreticky bonus: P(A<=X<=B) = F(B) - F(A) niesom si isty uz co s tym bolo treba spravit...

uz mam vysledok v IS... dostal som drsne 4 body za celu skusku. Hadam moj navacsi prepadak na tejto skole :P

styrioci

Quote from: Username on  05.06.2007, 17:37:14
1. priklad bol - Traja studenti riesia rovnaku ulohu. Prvy ju vypocita spravne s pravdepodob. 0,6. Ostatny s pravdepod. 0,55, 0.45, 0.5. Aka je pravdep. ze to vypocitaju aspon dvaja?

bol aj teoreticky bonus: P(A<=X<=B) = F(B) - F(A) niesom si isty uz co s tym bolo treba spravit...

uz mam vysledok v IS... dostal som drsne 4 body za celu skusku. Hadam moj navacsi prepadak na tejto skole :P

boli to styria studenti ;-)

ten teoreticky bonus som odovodnil dalsimi dovma vlastnostami distribucnej funkcie..ale na to mi ani nepozeral kedze 19b by za to nevykuzlil ani coperfield :-D

El Chupanibre

E skupina zo 4.6.

Priklady:
1. Aky je najpravdepodobnejsi pocet hodov kocky, aby padla sestka 32-krat. Tam vysiel interval asi 6 moznych vysledkov.
2. Normalne rozdelenie. Meranie voltmetrom je zatazene syst. chybou 5V. Semrod. odchylka 2V. Aka moze byt max odchylka od str. hodnoty s pravdepodobnostou 0.99? (To je ten rieseny priklad v statnumo.pdf za c))
3. Test parametra. Zadana tabulka a ci sa vyznamne lisi smerod. odchylka od 11.
4. Regr. analyza. Zadana tabulka- vypocitat koeficienty z y= b+a/x^2 myslim.
5. Ziarovky s klucom.

Teoria:
6. Distr. funkcia nah. premennej, jej vlastnosti pre diskretnu NP a ako zrobit z jej grafu pravd. tabulku.
7. Celkovo nezavisle javy. Dokaz vypoctu P(A1UA2U....UAn), kde A1...An su celkovo nez. javy.
8. Kovariancia a korelacny koeficient.

Skrtal divoko, ale ked priklady boli ako tak dobre, tak sa zlutoval a dal 51. Hlavne ked nejdete medzi prvymi na vyhodnotenie

El Chupanibre

a aby som nezabudol na bonus:
Bolo treba napisat priklad na pravdivostnu tabulku, kde distr. funkcia nadobuda nekonecne vela hodnot. Nieco v tom zmysle