• Welcome to TUKE FÓRUM - Fórum pre študentov Technickej Univerzity v Košiciach.

DBS ulohy

Started by Dickenz, 24.03.2013, 05:36:48

« predchdzajce - alie »

Dickenz

Zdravim pls natrafil som na prvy trošku problem s ulohou a to taky že som ani nepochopil čo to vlastne odomna chcu .. : vedel by mi niekto naznačiť co s tou NVL ?..

Vypíšte pre každého zamestnanca - last_name, základný plat, príplatok a reálny plat.
Použite funkciu NVL.

esperian

funkcia nvl ma 2 parametre, prvy parameter pouzijes nazov stlpca, ak sa hodnota v konkretnom riadku v danom stlpci bude rovnat hodnote null tak sa vrati druhy parameter tejto funkcie...

cize budes mat nieco take
, , príplatok a reálny plat.
select NVL(last_name,'NOT FOUND'), NVL(základný_plat,0),NVL(reálny_plat,0) FROM table_name

cize ak nebude vyplnena bunka v niektorom stlpci pre základný_plat , tzn ze je tam hodnota null, vypise sa ti hodnota 0...atd

Dickenz

ok dik moc uz som to pochopil ...

Dickenz

vedel by mi niekto pomoct ako by vyzerala relacna algebra ??:
zistite, koľko treba mesačne na platy zamestnancov, ak berieme do úvahy aj príplatok k platu
select sum(salary + salary*nvl(commission_pct,0))  from hr.employees;

Rajo

Quote from: Dickenz on  06.04.2013, 20:36:56
vedel by mi niekto pomoct ako by vyzerala relacna algebra ??:
zistite, koľko treba mesačne na platy zamestnancov, ak berieme do úvahy aj príplatok k platu
select sum(salary + salary*nvl(commission_pct,0))  from hr.employees;

V <- F sum(salary +salary*nvl(commission_pct, 0)) (employees)

spili

nevedel by mi niekto pomôcť s relačnou pri tomto nešťastnom selecte ? :D

select substr(l.meno, 7, length(l.meno)) as "Meno",v.nazov
from lekar l,komplet k,vyset v
where ((k.id_lek = 4 and l.idl = 4) or (k.id_lek = 2 and l.idl =2)) and (v.idv = k.id_vys);

veteran

Quote from: spili on  10.04.2013, 01:11:09
nevedel by mi niekto pomôcť s relačnou pri tomto nešťastnom selecte ? :D

select substr(l.meno, 7, length(l.meno)) as "Meno",v.nazov
from lekar l,komplet k,vyset v
where ((k.id_lek = 4 and l.idl = 4) or (k.id_lek = 2 and l.idl = 2)) and (v.idv = k.id_vys);
Nebude jednoduchšie (a logickejšie) urobiť JOINy tabuliek iným spôsobom (napr. cez USING) a potom do WHERE dať k.id_lek = 4 OR k.id_lek = 2?