• Welcome to TUKE FÓRUM - Fórum pre študentov Technickej Univerzity v Košiciach.

Operacne systemy

Started by OsamelyVlk, 10.02.2011, 21:19:31

« predchdzajce - alie »

Buici

cawko!
aka je domaca uloha od klajnovej skupina v stvrtok 14:15??? myslel som ze staci zapisat v skratke hmmm ale nestaci :(

Dragoon17

Quote from: Buici on  26.02.2011, 00:51:39
cawko!
aka je domaca uloha od klajnovej skupina v stvrtok 14:15??? myslel som ze staci zapisat v skratke hmmm ale nestaci :(
ti ju poslem na PM... a neze niekoho napadne napisat vypracovanu domacu ulohu na plochu!!! bo potom budeme dostavat tie kktiny od genciho mozno!!!

delux

Zdravim. Neviem si poradiť s otázkami:
- Doplňte vetu: "Služba link() slúži na vytvorenie ... mena súboru" (viď man 2 link)
- V premennej akého typu vráti funkcia stat() informáciu o súbore? Uveďte iba typ premennej, nie premennú samotnú!
- Doplňte vetu: "Funkcia opendir() vráti ukazovateľ/smerník na ..., typovo oynačovaný DIR"
- Ako sa nazýva štruktúra, ktorá v natívnom súborovom systéme OS UNIX/Linux uchováva všetky atribúty súboru (okrem mena)
Vďaka za pomoc, už som v tých otázkach vyskúšal snáď všetko okrem správnej možnosti.

ppeess

Quote from: delux on  26.02.2011, 03:48:10
Zdravim. Neviem si poradiť s otázkami:
- Doplňte vetu: "Služba link() slúži na vytvorenie ... mena súboru" (viď man 2 link)
- V premennej akého typu vráti funkcia stat() informáciu o súbore? Uveďte iba typ premennej, nie premennú samotnú!
- Doplňte vetu: "Funkcia opendir() vráti ukazovateľ/smerník na ..., typovo oynačovaný DIR"
- Ako sa nazýva štruktúra, ktorá v natívnom súborovom systéme OS UNIX/Linux uchováva všetky atribúty súboru (okrem mena)
Vďaka za pomoc, už som v tých otázkach vyskúšal snáď všetko okrem správnej možnosti.
Sluzba link sluzi na vytvorenie NOVEHOmena suboru :)

cayka

Quote from: v_oid on  25.02.2011, 19:42:02
Quote from: cayka on  25.02.2011, 19:18:17
vie mi niekto prosim vas vysvetlit,ako sa dopracujem k tomu vysledku/cislu?...Dakujem :)

Velkost suboru je 98 bajtov. Aktualna pozicia suboroveho kurzora je 24, fd ma hodnotu 5. Uvedte (cislom) navratovu hodnotu, ktoru vrati systemove volanie "lseek(fd, -4L, SEEK_SET)" po svojom vykonani.

SEEK_SET znamena, ze ides od zaciatku, cize chces ist 4 riadky pred zaciatok. To velmi nejde, takze asi ti to vrati 0.

Dakujem velmi pekne:)

I tak potom nerozumiem tym dalsim..ze jak sa co nastavi a taak..:(..nevadi

v_oid

Citaj manual a rozmyslaj

black_stone

QuoteHodnotu ktorej zložky i-nodu reprezentovanu zaznamom (strukturou) struct stat ovplyvni uspesne vykonanie sluzby link() ?

Nenasiel niekto odpoved na tuto otazku ?

v_oid

Quote from: black_stone on  26.02.2011, 17:20:51
QuoteHodnotu ktorej zložky i-nodu reprezentovanu zaznamom (strukturou) struct stat ovplyvni uspesne vykonanie sluzby link() ?

Nenasiel niekto odpoved na tuto otazku ?

Pocet linkov na i-node. Uz nepametam ako sa vola nazov clena struktury, ale na to prides. (Tip: inode.h)

delux

Quote from: black_stone on  26.02.2011, 17:20:51
Odpoved st_nlink
A na tie moje dalsie 3 otazky vie niekto poradiť?
Ešte ďalšiu neviem: Služba unling() slúži na zmazanie ... mena súboru.
Môže mi niekto vysvetliť pojem alternatývne meno súboru? Tak trocha nechápem niektorým veciam čo sa týka súborov a priečinkov. Nejak sa mi to plenie. A tiež ta funkcia link() - ktora vytvara odkazy na súbor, to si môžem predstaviť akoby vytvorila nejaky odkaz na ten súbor (niečo ako spúštacia ikona na ploche)?

mantak

Neviete niekto čo sa mysli pod Vyskúšajte funkčnosť programu na kopírovaní súborov pomocou presmerovania štandardného vstupu a výstupu. Je to medzi tými 12 úlohami.

v_oid

Quote from: mantak on  26.02.2011, 19:36:55
Neviete niekto čo sa mysli pod Vyskúšajte funkčnosť programu na kopírovaní súborov pomocou presmerovania štandardného vstupu a výstupu. Je to medzi tými 12 úlohami.

./moj_program < vstup.txt > vystup.txt

http://en.wikipedia.org/wiki/Redirection_(computing)

delux

To máme spraviť všetkých 12 úloh a vložiť ich do moodlu, alebo stačí si vybrať niektoré. Nejak si nepamätám, čo nám hovorili na cviku ut_16_50

AnvilOfFury

Quote from: delux on  26.02.2011, 20:49:43
To máme spraviť všetkých 12 úloh a vložiť ich do moodlu, alebo stačí si vybrať niektoré. Nejak si nepamätám, čo nám hovorili na cviku ut_16_50
Hmm dobrá otázka, ani ja si nepamätám ako to eminkaa vravela. Ale predpokladám že všetko.
Keep information to yourself - Knowledge is power. Think job security. Never provide documentation.
Use Real Tools - No "fancy-pancy" IDEs. Real developers only use vi.
Compiled = Ship It - User acceptance testing is an absolute waste of time.

Ragnol

Ahoojte neviem si poradit s tymito otazkami prosiim poradte. uz som vycerpal vsetko co ma napadlo.

9. Uvedte nazov sluzby ktorou mozeme ziskat hodnotu ekvivalentnu navratovej hodnote volania jadra lseek(fd,0,SEEK_END). Hodnota musi byt ekvivalentna nielen ciselne ale aj svojou semantikou.

12. Uvedte priznak. resp. kombinaciu priznakov (korektny syntakticky zapis v C bez medzier) ktore musime pouzit ak chceme pri spristupnovani suboru v programe pre citanie a zapis zabranit prepisaniu !!! obsahu !!! existujuceho suboru.

59. Ako sa nazyva struktura ktora v nativnom suborovom systeme OS UNIX/LINUX uchovava vsetky atributy suboru (okrem mena).  ???
" Fuck Authority "

Ragnol

Quote from: Ragnol on  26.02.2011, 22:28:05
Ahoojte neviem si poradit s tymito otazkami prosiim poradte. uz som vycerpal vsetko co ma napadlo.

9. Uvedte nazov sluzby ktorou mozeme ziskat hodnotu ekvivalentnu navratovej hodnote volania jadra lseek(fd,0,SEEK_END). Hodnota musi byt ekvivalentna nielen ciselne ale aj svojou semantikou.

12. Uvedte priznak. resp. kombinaciu priznakov (korektny syntakticky zapis v C bez medzier) ktore musime pouzit ak chceme pri spristupnovani suboru v programe pre citanie a zapis zabranit prepisaniu !!! obsahu !!! existujuceho suboru.

59. Ako sa nazyva struktura ktora v nativnom suborovom systeme OS UNIX/LINUX uchovava vsetky atributy suboru (okrem mena).  ???

9. read , 12. O_APPEND , 59. inode bu
" Fuck Authority "

ppeess

Zdravim neviete niekto poradit s tymito otazkami?  bu

V akom prvku/zlozke zaznamu "dirent" zistíme, ze pracujeme so zaznamom o obycajnom subore? (Uvedte meno premennej)

Uvedte priznak. resp. kombinaciu priznakov (korektny syntakticky zapis v C bez medzier) ktore musime pouzit ak chceme pri spristupnovani suboru v programe pre citanie a zapis zabranit prepisaniu existujuceho suboru?

bu

v_oid

Quote from: ppeess on  27.02.2011, 00:16:19

V akom prvku/zlozke zaznamu "dirent" zistíme, ze pracujeme so zaznamom o obycajnom subore? (Uvedte meno premennej)

Uvedte priznak. resp. kombinaciu priznakov (korektny syntakticky zapis v C bez medzier) ktore musime pouzit ak chceme pri spristupnovani suboru v programe pre citanie a zapis zabranit prepisaniu existujuceho suboru?

bu

druhe O_CREAT|O_EXCL

Buici

:o sakra a ja som tam daval aj O_RDWR ze citanie a zapis..... smutne

OsamelyVlk

Quote from: ppeess on  27.02.2011, 00:16:19

bu

obycnacny subor je tiez len typ suboru ~ d_type

ppeess

Dragoon17

Ktorým parametrom služby read() určujeme počet načítaných bajtov (uvedte čislom)...??

Shwollo

Quote from: Dragoon17 on  27.02.2011, 21:58:17
Ktorým parametrom služby read() určujeme počet načítaných bajtov (uvedte čislom)...??
3
nepíšte mi SS - radšej mi píšte mail. (tá obálka pod mojim avatarom :)))

Dragoon17

vdaka a este jedna
uvedte nazov sluzby, ktora pri prenose dat vzdy posunie suborovy kurzor....skusal som lseek ale to neni ono...