• Welcome to TUKE FÓRUM - Fórum pre študentov Technickej Univerzity v Košiciach.

Operacne systemy

Started by OsamelyVlk, 10.02.2011, 21:19:31

« predchdzajce - alie »

revelc

v man 2 lseek mas
off_t lseek(int fd, off_t offset, int whence);
cize off_t
Čo môžeš urobiť dnes odlož na pozajtra a ziskaš deň voľna.

"I'm a man of simple tastes. I enjoy dynamite...and gunpowder...and gasoline! "

Shwollo

aha... tak porom prečo je v sofii long?
nepíšte mi SS - radšej mi píšte mail. (tá obálka pod mojim avatarom :)))

pooler

heeeelp :D

potreboval by som už len odpovede na otázky:
1,2,3,4,7,8,9,10,12,13,15,16,17,18,19,22,23,32,34,35,45,50,51,59

a vysvetliť s menším popisom 15,16,17,18,19 :)

robiť to štýlom tipos bingo nemám za potrebu ..

Shwollo

vzhľadom k tomu, že každý má tie otázky inak poprehadzivané, tak ti nik nepomôže :).
nepíšte mi SS - radšej mi píšte mail. (tá obálka pod mojim avatarom :)))

AnvilOfFury

Quote from: pooler on  24.02.2011, 04:36:55
heeeelp :D

potreboval by som už len odpovede na otázky:
1,2,3,4,7,8,9,10,12,13,15,16,17,18,19,22,23,32,34,35,45,50,51,59

a vysvetliť s menším popisom 15,16,17,18,19 :)

robiť to štýlom tipos bingo nemám za potrebu ..
Takýmto štýlom choď niekde...
Keep information to yourself - Knowledge is power. Think job security. Never provide documentation.
Use Real Tools - No "fancy-pancy" IDEs. Real developers only use vi.
Compiled = Ship It - User acceptance testing is an absolute waste of time.

excellent

Čo je dirent v preklade? Alebo na to nie je preklad?
F5 can be so refreshing :thumbs-up:

v_oid

Directory entry, zaznam v adresare

excellent

thx.
Doplňte vetu: "Služba unlink() slúži na zmazanie .... mena súboru". (viď man 2 unlink)
no kukám ten man 2 unlink, ale všade sa len píše "...na zmazanie mena súboru...". Vie ma niekto usmerniť na správnu cetu?  :)

Safyia

hmm, skus alternativneho

excellent

Quote from: Safyia on  24.02.2011, 17:28:39
hmm, skus alternativneho
:banana_guitar: radosť jak na Vianoce  :D dík

Safyia

excellent

Ináč neviem, čo mám ja za manuálové stránky, ale pri otázkach ako "Uveďte význam(sémantiku) návratovej hodnoty služieb... (viď sekcia RETURN VALUE) manuálovej stránky" mi v manuálových stránkach v sekcii return value píše "On success, zero is returned.  On error, -1 is returned, and errno is set appropriately." Ja neviem ako tento poznatok sformulovať do odpovede na otázku  :ohmygod:

neucilasom

tych 12 uloh co sme mali zadane je potrebne ich zrobit vsetky? ci len urcite percento?

excellent

že vraj aspoň polovicu, ale že neskôr nejak rozdelí tie úlohy na ľahšie a ťažšie a na body a bdue terba aspoň polovicu bodov

Safyia

napis ze "vracia nulu". Abo to co vracia no... Abo ze zvracia. Ja budem raz z toho testu...

excellent

o5 raz díky. Slovo "nula" mi nebralo ale "vracia nulu" už hej  :embarassed:

Robokop

Ludia dobrej vole, co za odpoved ma by hned v otazke "Hodnotu ktorej zložky i-nodu reprezentovanú záznamom ovplyvní úspešné vykonanie služby link", taktiež este aj otazka "Ktorou službou získame relevantnú hodnotu prvého parametra služby read()"

a taktiez otazka k poznamkam, z coho ich treba robit? treba este aj z funkcii 1 dokoncit ich? alebo staci Praca so subormi II a Adresare alebo vsetko dohromady ci kieho frasa vlastne treba?

neucilasom

Quote from: excellent on  24.02.2011, 18:59:04
že vraj aspoň polovicu, ale že neskôr nejak rozdelí tie úlohy na ľahšie a ťažšie a na body a bdue terba aspoň polovicu bodov
Pockaj a kedy ich rozdeli ved tie ulohy uz treba na buduci tyzden ne ? ci sa mylim?

excellent

Quote from: Robokop on  24.02.2011, 20:29:29
"Hodnotu ktorej zložky i-nodu reprezentovanú záznamom ovplyvní úspešné vykonanie služby link"
Toto neviem. Za toto sa aj ja prihováram
"Ktorou službou získame relevantnú hodnotu prvého parametra služby read()"
open
a taktiez otazka k poznamkam, z coho ich treba robit? treba este aj z funkcii 1 dokoncit ich? alebo staci Praca so subormi II a Adresare alebo vsetko dohromady ci kieho frasa vlastne treba?
Práca so súbormi II. (dup, dup2, stat, fstat, lstat, link, unlink, remove, truncate)
Práca s adresármi (mkdir, rmdir, opendir, closedir, readdir, telldir, rewdir, struct dirent)

Quote from: neucilasom on  24.02.2011, 20:35:16
Pockaj a kedy ich rozdeli ved tie ulohy uz treba na buduci tyzden ne ? ci sa mylim?
Hej, ale tak to asi každý týždeň dostaneme úlohy a ak som dobre pochopil, tak až ďalšie plánuje nejak obodovať

neucilasom

V akej forme treba odovzdavat tie priklady? staci zazipovane txt?

neucilasom

Quote from: MuF123 on  25.02.2011, 04:08:55
Quote from: neucilasom on  25.02.2011, 04:08:04
V akej forme treba odovzdavat tie priklady? staci zazipovane txt?
doc alebo pdf
ok a napr. riesenie tohoto ako dam do pdf alebo doc?
Overte a zdokumentujte (kópie obrazoviek, alebo presmerovanie výstupu), ako sa prejaví
použitie resp. nepoužitie príznaku O_CREAT pri otvorení neexistujúceho resp. už
existujúceho súboru. Dokumentujte návratovú hodnotu služby a hodnotu premennej errno,
prípadne výpis funkcie perror(3) – viď man 3 perror.

staci opisat aky error mi vysiel alebo co mi terminal vyhodil?

sulo

Ja som to pochopil tak, že máme vytvoriť adresáre "01"-"12" a do každého dať:

• zdrojový kód príkladu (zvyčajne *.c)
  • výstup získaný presmerovaním: ./program > out.txt, prípadne screenshot alebo iné súbory podľa potreby daného príkladu

cayka

vie mi niekto prosim vas vysvetlit,ako sa dopracujem k tomu vysledku/cislu?...Dakujem :)

Velkost suboru je 98 bajtov. Aktualna pozicia suboroveho kurzora je 24, fd ma hodnotu 5. Uvedte (cislom) navratovu hodnotu, ktoru vrati systemove volanie "lseek(fd, -4L, SEEK_SET)" po svojom vykonani.

v_oid

Quote from: cayka on  25.02.2011, 19:18:17
vie mi niekto prosim vas vysvetlit,ako sa dopracujem k tomu vysledku/cislu?...Dakujem :)

Velkost suboru je 98 bajtov. Aktualna pozicia suboroveho kurzora je 24, fd ma hodnotu 5. Uvedte (cislom) navratovu hodnotu, ktoru vrati systemove volanie "lseek(fd, -4L, SEEK_SET)" po svojom vykonani.

SEEK_SET znamena, ze ides od zaciatku, cize chces ist 4 riadky pred zaciatok. To velmi nejde, takze asi ti to vrati 0.

revelc

Čo môžeš urobiť dnes odlož na pozajtra a ziskaš deň voľna.

"I'm a man of simple tastes. I enjoy dynamite...and gunpowder...and gasoline! "