• Welcome to TUKE FÓRUM - Fórum pre študentov Technickej Univerzity v Košiciach.

Matematicka logika

Started by ursus, 28.09.2010, 02:51:40

« predchdzajce - alie »

smelyzajo

:baaa: nevie nahodou nikto ake boli priklady na zapocte minuly rok??????  :beer1:

Safyia

karnaughove mapy ci jak sa to pise budu na milionsestotisic percent :D

Shwollo

neveite niekto, či bude u Draženskej aj sémantika predikátovej logiky?
nepíšte mi SS - radšej mi píšte mail. (tá obálka pod mojim avatarom :)))

ursus

Quote from: revelc on  16.11.2010, 02:57:23
vravela ze moze byt vsetko okrem tych dokazov (MP, VL1, VL2,...)  vo VL a PL a okrem binarnych relacii

aj u drazenskej? neviete niekto?
So this router walks into the doctor's office...
- Doctor, it hurts when IP.

black_stone

drazenska nevravela nic konkretne. ale tak v zosite toho nemame vela. staci prejst vsetko co bolo na cviku a nemal by byt problem. tie binarne relacie podla mna nebudu.

ursus

k tej rezolucnej metode by mi nevedel niekto plz nieco povedat?  :laugh: , hlavne ten koniec, a zaver z toho vyplyvajuci, thx

napr tam, preco ked vyberiem si z-tko, preco nedostanem do rezolventy t V v ale rovno F ??

sulo

Quote from: revelc on  16.11.2010, 02:57:23
vravela ze moze byt vsetko okrem tych dokazov (MP, VL1, VL2,...)  vo VL a PL a okrem binarnych relacii

Takže tie dôkazy nebudú vôbec? Viem, že nebudeme mať napísať samotný dôkaz, to vravela. Ale napr. určiť, či je formula pod čiarou dôsledkom formúl nad čiarou alebo vypísať použité pravidlá pre existujúci dôkaz, to tam môže byť, či nie?

revelc

Pokial som dobre pocul na cviku, tak ani to ...
A ani v zbierke to nie je, hmm
Čo môžeš urobiť dnes odlož na pozajtra a ziskaš deň voľna.

"I'm a man of simple tastes. I enjoy dynamite...and gunpowder...and gasoline! "

luky

Quote from: ursus on  17.11.2010, 02:38:04
k tej rezolucnej metode by mi nevedel niekto plz nieco povedat?  :laugh: , hlavne ten koniec, a zaver z toho vyplyvajuci, thx

napr tam, preco ked vyberiem si z-tko, preco nedostanem do rezolventy t V v ale rovno F ??

ti dostaneš t v v ale je to tam zbytočné písať keď vidíš že z ďalšej dostaneš prázdnu formulu čiže F  čiže celá množina formúl je nesplniteľná (množina formúl je splniteľná keď neobsahuje prázdnu formulu0

nF

upne niekto tu zbierku?  :angel:

v_oid

Spravne som pochopil ako sa vytvaraju uplne tvary?

:puf: :puf: :puf:

Alienson

Quote from: v_oid on  17.11.2010, 20:59:10
Spravne som pochopil ako sa vytvaraju uplne tvary?

pochopil si to spravne  ;)

sulo

Áno, ale pri úplných tvaroch musí každá elementárna konjunkcia/disjunkcia obsahovať všetky premenné (až pri minimálnych nie).

ursus

Quote from: luky on  17.11.2010, 13:53:01
Quote from: ursus on  17.11.2010, 02:38:04

ti dostaneš t v v ale je to tam zbytočné písať keď vidíš že z ďalšej dostaneš prázdnu formulu čiže F  čiže celá množina formúl je nesplniteľná (množina formúl je splniteľná keď neobsahuje prázdnu formulu0

ok diky a tento druhy pripad?

neucilasom

Vedel by mi niekto vysvetlit kedy je mnozina formul pri rezolucnej metode splnitelna a kedy nie?
A takisto co je to term a co  formula? diky ak mate nejake otazky k niecomu inemu co viem mozem tiez pomoct.

ursus

tak term je premenna, konstanta, a funkcia aplikovana na tolko termov kolko ma arnost

a formule je predikat aplikovany na term, arnosti tiez musia sediet + logicke spojky este, cize napr formula AND formula = formula

//no a olem, zisti mi tu moju otazku  ;D

neucilasom

Quote from: ursus on  17.11.2010, 23:22:48
tak term je premenna, konstanta, a funkcia aplikovana na tolko termov kolko ma arnost

a formule je predikat aplikovany na term, arnosti tiez musia sediet + logicke spojky este, cize napr formula AND formula = formula

//no a olem, zisti mi tu moju otazku  ;D

A niekto kto to vysvetli pomocou  nejakeho prikladu? bola by som vdacna.
P.S.:na konci rezolucnej som mala tiez problemy no teraz zacinam tusit ze si to musis tiez rozpisat pomocou tabulky a potom ked mas aspon jednu 1 tak mas splnitelnu formulu. proste zistujes splnitelnost formule ktora ti vysla.

Shwollo

nemáte niečo zrozumiteľmé k tým karnaughovým mapám? Bo ma dnes z toho ebne
nepíšte mi SS - radšej mi píšte mail. (tá obálka pod mojim avatarom :)))

ursus

tie su v pohode, to len si musis pozriet ze ten pas kde je x napriklad, tak tam je x jedna, inde je x nula, a tak pre ostatne premenne vies zapisat tu velku tabulku, resp z karnafovej vypisat min knt a dnt

revelc

Quote from: neucilasom on  17.11.2010, 23:09:36
Vedel by mi niekto vysvetlit kedy je mnozina formul pri rezolucnej metode splnitelna a kedy nie?
A takisto co je to term a co  formula? diky ak mate nejake otazky k niecomu inemu co viem mozem tiez pomoct.
Ak ti vyjde F tak je mnozina dokazatelna, inak je splnitelna (cize ak ti NEVYSLO F)... ja sa riadim podla toho

neucilasom

Quote from: revelc on  18.11.2010, 00:29:20
Quote from: neucilasom on  17.11.2010, 23:09:36
Ak ti vyjde F tak je mnozina dokazatelna, inak je splnitelna (cize ak ti NEVYSLO F)... ja sa riadim podla toho
A co je to F kontradikcia?

revelc

Kontradikcia je opak tautologie, cize ked je formula nepravdiva pri kazdom ohodnoteni...ako to suvisi s F ?

neucilasom

Vedel by niekto povedat ze ako rozlozime    A<=>B    ??? pomohlo by dikes.

neucilasom

Quote from: revelc on  18.11.2010, 01:08:10
Kontradikcia je opak tautologie, cize ked je formula nepravdiva pri kazdom ohodnoteni...ako to suvisi s F ?

Ja som sa len pytal ze co je F  ???
a nevies nahodou ako rozlozime    A<=>B    ???

revelc

A<=>B  je semanticky ekvivalentne s (A=>B) ∧ (B=>A)

F je prazdna rezolventa (klauzula)