• Welcome to TUKE FÓRUM - Fórum pre študentov Technickej Univerzity v Košiciach.

Numerická matematika, pravdepodobnos? a matematická štatistika

Started by citro, 21.02.2010, 17:35:31

« predchdzajce - alie »

Bohemian_9

nemate niekto pokope teoriu co bude treba vediet na skuske???  ??? alebo aj nejaky ten tahak by bodol  ;)

chaser

netusim ci bolo dakedy na prednaske, alebo na cviku snad mi dakto poradi:
pri iteracnej metode ked prepisujem povodnu rovnicu napriklad x^4+9x-4=0 pomocou iteracneho vzorca ju prepisem na tvar:                            FI(x)=- 1/(4ta odmocnina(4-9x))  (priklad z ucebnice strana 11 a 12)  tak netusim odkial sa tam nabralo znamienko "-" na zaciatku rovnice, a ake su pravidla kedy tam ma byt a kedy nema byt

sorry ale nejako sa mi to nepodarilo napisat viac user frendly

Mike

Ma niekto napisane terminy skusok u Schrottera ? Ten 24.5.2010 je len jeden termin ?  Ake su dalsie ?

dEVIANT

Mne sa zdá, že preto lebo sa tam hľadá najmenší koreň, tak sme predpokladali že to bude skor - ako +...ale ruku do ohňa za to nedám :D
Nie je nič nákazlivejšie ako rozhodný a presvedčením sa vyznačujúci život.

chaser

Skusim na to preratat zopar prikladov a ked pridem na riesenie tak to postnem sem ;)
Teraz ma stve zase jaccobiho metoda uz  hodinu a pol ratam tu tabulku co tam je a hodnoty v poslednom stlpci mi nechcu nejako vyjst, robim nieco zle ? Moj postup je takyto vyratam x1, x2, x3 pre prvy riadok v tabulke a x1,x2,x3 pre druhy riadok v tabulke. Potom odpocitam sucet hodnôt druheho riadku minus sucet hodnout prveho riadku tabulky. A ked to je mensie ako hodnota v STOP TESTE tak koniec. V knihe to je na str.21 podla mojho postupu to vychadza akurat iba pre hodnotu v prvom riadku ostatne uz nevychadzaju a netusim kde robim chybu bu

edit: uz som pochopil kde som bugoval, stop test sa porovnava s najvacsim rozdielom medzi jednotlivymi hodnotami tabulky  :)

BBoard

Nevedel by mi niekto vysvetlit, ze ako sa pocita ten priklad so ziarovkami... ale ked je zadana, ako na obrazku, s tym posratym klucom K?

Uploaded with ImageShack.us

Dragoon17

neviete niekto nahodou, ci budu aj dalsie terminy s numerickej matematiky???? bo v maise je len 24.5.2010 a potom uz sa k danovi na ziadny neda nahlasit...

radix

omg omg omg ziarofky :D :D :D sak aka je pravdepodobnost ze bude jedno alebo druhe :D

BBoard

Vypocitam jednu vetvu, potom druhu a jednu vynasobim s 0,3 a druhu s 0,7 ? Asi tak, ne?  :)

ujo.tomiq

Nema niekto vypracovane tieto priklady?? 92/7.32 7.33, 156/10.5, 43/4.9, 57/5.4  ...zisli by sa aspon ofotene znenia :) kedze  nemam tu knizku :D

001px9

Quote from: BBoard on  23.05.2010, 17:06:46
Vypocitam jednu vetvu, potom druhu a jednu vynasobim s 0,3 a druhu s 0,7 ? Asi tak, ne?  :)
Pravdepodobnost zapojenia v jednej vetve krat pravde. ze danou vetvou prud nepreteka krat prav. nepretekania prudu ziarovky pred spinacom plus prav. zapojenia v druhej vetve krat pravde. ze danou vetvou nepreteka krat prav. nepretekania prudu ziarovky pred spinacom.
Teoreticky tak by to malo byt.
Uspech v zivote je tvoreny zo 60% spravnych rozhodnuti a 40% stastia...

Peterray

Zdrawim,

ked sa pocita max[ fx na druhu] , tak aku hodnotu dosadim do toho z toho intervalu ked mam povedzme interval <0,1>
ako viem co tam mam dosadit a preco???

chaser

mas tam max cize dosadis aximalnu hodnotu z toho intervalu, cize to je jedna ;)

skupina co ma s Danom prednasky simpsonova metoda na skuske nema byt (aspon co mam v poznamkach poznacene) ci bude netusi niekto?  ???

hbm

Quote from: chaser on  24.05.2010, 03:13:51
mas tam max cize dosadis aximalnu hodnotu z toho intervalu, cize to je jedna ;)
hlupost .. chces ohranic tu fcia zhora ..

Gabriel85

Cavte, Kedy bude dalsi termin skusky s Danom ? Lebo pozeram a na maise nic nevidim .... :((

chaser

tusim 9.6 o 8:00 al ekde to sa este nevedelo naposledy
povedal ze to bude coskoro na maise ;)

zip

mohol by mi niekto vyratat tento priklad... ???

odhadnut regresne koeficienty A,B zavislosti typu y = Ax^2 + B/(x+1)

x|  0  |   2   |    3    |     5
y|  1  | 8,33 | 18,25 |  50,17

dik...
Čím som starší, tým mám viac rokov...

jany1

ak si dobre pamatam, tak taky priklad bol na skuske
myslite, ze da take iste alebo velmi podobne priklady a teoriu? lebo co som cital archiv spred roka, tak ak som to spravne pochopil riadny aj opravny (a dokonca tusim aj dekansky) boli rovnake veci... alebo sa myslim tretiaci?

zip

jj.. je to zo skusky... a myslim ze priklady budu podobne aj na opravnej... aj na opravnom zapocte boli skoro take iste priklady ako na riadnom...

hbm

Quote from: zip on  05.06.2010, 16:19:28

x|  0  |   2   |    3    |     5
y|  1  | 8,33 | 18,25 |  50,17

dik...
A = 2,0002
B = 0,9942

inak zaujimave, ze to celkom vide aj ked pouzijete cx^2

//jo inak ako som na to siel .. ako neak som nekukal jak sa to ma riesit, proste logicky do kalkulacky chces dostat y = a + bx
tz spravis z toho napr. y(x+1) = a x^2(x+1) + b
do kalkulacky potom miesto y  davas y(x+1) a miesto x davas x^2(x+1)
kalkulacka vyhodi neake A, to je ale nase b a jej B je nase a.

zip

Quote from: hbm on  05.06.2010, 19:43:08
Quote from: zip on  05.06.2010, 16:19:28

x|  0  |   2   |    3    |     5
y|  1  | 8,33 | 18,25 |  50,17

dik...
A = 2,0002
B = 0,9942

inak zaujimave, ze to celkom vide aj ked pouzijete cx^2

//jo inak ako som na to siel .. ako neak som nekukal jak sa to ma riesit, proste logicky do kalkulacky chces dostat y = a + bx
tz spravis z toho napr. y(x+1) = a x^2(x+1) + b
do kalkulacky potom miesto y  davas y(x+1) a miesto x davas x^2(x+1)
kalkulacka vyhodi neake A, to je ale nase b a jej B je nase a.

no neviem... ale ja by som povedal ze toto bude kvadraticka regresia... a asi to bude treba nejak substitovat nie...?

hbm

substitucia tam predsa je .. ako ja neviem ako ste to riesili a tie rovnico okolo toho co tam maju byt .. jednoducho som to upravil tak aby to zobralal kalkulacka ako y = a + bx a vysledok k zadanej tabulke sedi.

zip

Este by ma zaujimalo ako pocitat nieco taketo... :

x|  a  |  2   |  5   |   9   |
y|  b  | 0,3 |  0,2 |  0,4 |

E(X) = -3

vypocitat : a,b
                P(a<=X>D(X))

vopred dik...   ;)