• Welcome to TUKE FÓRUM - Fórum pre študentov Technickej Univerzity v Košiciach.

Databázové systémy

Started by tragedy11, 16.02.2010, 21:58:53

« predchdzajce - alie »

Mike

Mal uz niekto cviko s Hrozekom ? Co dal na pisomku ? (4 body)

Mike

Hrozek stvrtok:

A
1. Zistite first_name a last_name tych zamestnancov, ktorych last_name zacina na S.
2. Zistite first_name tych zamestnancov, ktory nemaju managment_id.
3. Vypiste first_name, last_name salary tych zamestnancov ktorych plat je mnesi ako 3000. Vysledok zoradte podla salary.
4. Vypiste country_id country_name region_id tych krajin ktorych region_id je 4. Vysledok zoradte podla region_id.

B

nestihol som opisat, ale obdobne

PS: davajte si bacha na string, ten sa porovnava pomocou LIKE  ( nie pomocou "=" !!!)

dEVIANT

Doplňam B:

1.Vypíšte first_name, last_name, manager_id zamestnancov, ktorí majú manager_id medzi 123 a 145.
2.Vypíšte first_name, last_name zamestnancov, ktorí majú first_name _id Peter.
3.Výpíšte department_name, location_id ako "id oddelenia" kde id lokácie je 1700 usporiadané podľa department mena.
4.Vypíšte first_name, last_name, salary zamestnancov, ktorí majú department id.
Nie je nič nákazlivejšie ako rozhodný a presvedčením sa vyznačujúci život.

timwood

Quote from: Mike on  01.04.2010, 19:22:52
Hrozek stvrtok:

A
1. Zistite first_name a last_name tych zamestnancov, ktorych last_name zacina na S.
2. Zistite first_name tych zamestnancov, ktory nemaju managment_id.
3. Vypiste first_name, last_name salary tych zamestnancov ktorych plat je mnesi ako 3000. Vysledok zoradte podla salary.
4. Vypiste country_id country_name region_id tych krajin ktorych region_id je 4. Vysledok zoradte podla region_id.

B

nestihol som opisat, ale obdobne

PS: davajte si bacha na string, ten sa porovnava pomocou LIKE  ( nie pomocou "=" !!!)

pri tej ulohe 4, ako od vas mohol chciet zoradit vysledok podla region_id:)

Mike

j dik. tam ma byt daco ine, ale sak to neni problem tam napisat iny stplec  :)

timwood

neviete ako ma vyzerat ta dokumentacia k zadaniu?..co tam ma byt..

calys

to ako ma vyzerat dokumentacia ku zadaniu,mas tam mat zdrojaky dokumentaciu systemovu aj pouzivatelsku a tak dalej, je to na moodli myslim info k zadaniu alobo predmetu

calys

ahojte nevie mi niekto poradit,ako mam vytvorit ten stlpec v tabeluke ked tam mat napriklad na vyber z moznosti ano a nie, potom na autoincrement mi voberc nefunguje ze AUTO_INCREMENT ani mi to nevezme ani year v DATE
tak ako mam potom urobit id co je typu autoincrement a potom rok ktory zobrazi aktualny rok/rok+1

tino8

tak ano/nie tak ze na konci das constraint blabla check (nazov_stlpca in('ano','nie'))
na autoincrement sa da pouzit sequencia napr
CREATE SEQUENCE id_uc_gar
   MINVALUE 1
   START WITH 1
   INCREMENT BY 1
   CACHE 20;

potom hodnoty na mieste autoincrementu zadavas pomocou volania: id_uc_gar.nextval

a ten aktualny rok som este neriesil, ale nato pouzijem asi trigger

karamel je cukr co se uz neuzdravi!

timwood

calys: o dokumentacii na moodli nic nie je:)

inak, ako riesite Master-detail pohlady?

tino8

dobra otazka.

ja som si to predstavil tak: v zadani mam 3 tabulky (garant_predmetu, predmet, studijny_program). Master tabulka je tabulka predmet, a ak kliknem na niejktory riadok v tejto tabulke tak sa mi v detail tabulkach zobrazi podla foreign key info o garantovy predmetu, a o studijnych programoch.
Neviem ci to tak staci, ale zatial mam zrobene iba takto

Luk1

Quote from: calys on  03.04.2010, 04:49:54
ahojte nevie mi niekto poradit,ako mam vytvorit ten stlpec v tabeluke ked tam mat napriklad na vyber z moznosti ano a nie, potom na autoincrement mi voberc nefunguje ze AUTO_INCREMENT ani mi to nevezme ani year v DATE
tak ako mam potom urobit id co je typu autoincrement a potom rok ktory zobrazi aktualny rok/rok+1
ten ak_rok som robil cez proceduru

Za slovensky narod bije mi srdce v hrudi.

calys

no to ako ma vyzerat dokumnetacia ku zadaniu je hned tam kde je prve cvicenie a v materialoch ku prvemu cviceniu, je tam vsetkych sedem bodov napisanych

calys

preco pri date nefunguje year?
a tie master pohlady si nastavis ked uz budes robit aplikaciu v netbeanse ak robis v jave, tam je tak ze ak vytvaras aplikaciu a zadas pripojenie na databazu da ti do ponuky vsetky mozne tabulky co v nej mas, a ty si vyberies tie ktore chces mat pre master pohlad

Luk1

ten year si mozes vyselektovat z dual a ulozit do nejakej premennej
na jednom pdf z cvik je presne vybrany rok z datumu

calys

takze ak dam select etract(year from sysdate) from dual : to bude akoze *
a ked dam create ar replace trigger datum
               before insert on tabulka for each row
               begin
                  insert into new.datum values(*);
               end.

alebo ako?

Luk1

ja to mam takto
create or replace procedure vlozsp
(nazov in varchar)
is
rok number;
sk number;
begin
SELECT EXTRACT(YEAR FROM sysdate) INTO rok FROM DUAL;
sk:=rok+1;
insert into stud_program values (id_ksp.nextval,nazov,rok||'/'||sk);
end;
a ked daco vkladam do tej tabulky studijne programy tak zadavam len nazov a potom volam tuto proceduru

calys

CREATE TABLE garant_predmetu (
   id_ucitela    NUMBER(3) PRIMARY KEY,
   meno      VARCHAR(15) NOT NULL,
   priezvisko   VARCHAR(30) NOT NULL,
   titul      VARCHAR(20),
   pracovisko   NUMBER (6) CONSTRAINT fk_gp REFERENCES pracov_kat(id_prac)
   );

CREATE SEQUENCE seq_garant START WITH 1 INCREMENT BY 1 NOMINVALUE;

CREATE OR REPLACE TRIGGER gar_inc
BEFORE INSERT ON garant_predmetu
FOR EACH ROW
BEGIN
     SELECT seq_garant.nextval INTO new.id_ucitela FROM dual;
END;

mne napriklad nechce zobrat ani tento trigger stale ked dam vlozit nejaku hodnotu mi vypise ze
SQL> INSERT INTO garant_predmetu(meno,priezvisko,titul,pracovisko) values('Tomas','Poklemba','Ing
3);
INSERT INTO garant_predmetu(meno,priezvisko,titul,pracovisko) values('Tomas','Poklemba','Ing.',3)
            *
ERROR v riadku 1:
ORA-04098: trigger 'bb777bb.GAR_INC' is invalid and failed re-validation

Luk1

Quote from: calys on  04.04.2010, 00:58:36
CREATE TABLE garant_predmetu (
   id_ucitela    NUMBER(3) PRIMARY KEY,
   meno      VARCHAR(15) NOT NULL,
   priezvisko   VARCHAR(30) NOT NULL,
   titul      VARCHAR(20),
   pracovisko   NUMBER (6) CONSTRAINT fk_gp REFERENCES pracov_kat(id_prac)
   );

CREATE SEQUENCE seq_garant START WITH 1 INCREMENT BY 1 NOMINVALUE;

CREATE OR REPLACE TRIGGER gar_inc
BEFORE INSERT ON garant_predmetu
FOR EACH ROW
BEGIN
     SELECT seq_garant.nextval INTO new.id_ucitela FROM dual;
END;

mne napriklad nechce zobrat ani tento trigger stale ked dam vlozit nejaku hodnotu mi vypise ze
SQL> INSERT INTO garant_predmetu(meno,priezvisko,titul,pracovisko) values('Tomas','Poklemba','Ing
3);
INSERT INTO garant_predmetu(meno,priezvisko,titul,pracovisko) values('Tomas','Poklemba','Ing.',3)
            *
ERROR v riadku 1:
ORA-04098: trigger 'bb777bb.GAR_INC' is invalid and failed re-validation
pred to new ma byt este aj :, ale aj tak neviem ci ti to pojde, a staci ked das do toho insertu ze values (seq_garant.nextval,...) nemusis mat na to triger

calys

no to ano ja som len skusala si to vobec  pojde, lebo mne tie triggre a procedury vobec nefunguju a nehapem preco a treba tam nejaky mat :(
a diki ze toto oskusam to s tou dvojbodkou ci to pojde

timwood

..ako riesite to QBE-prezeranie? ..mate to ako obycajne na pevno definovane pohlady, alebo to treba nejak interaktivne urobit..cez checkboxy alebo ako ..

Ing. nemtom

brix will be shat

tino8

tak asi cez textboxy. ze tam das textbox pre kazdy stlpec a na zaklade vstupu sa posklada select

Luk1

to ma byt vlastne vyhladavanie, nie ?