• Welcome to TUKE FÓRUM - Fórum pre študentov Technickej Univerzity v Košiciach.

Elektro inštalácia kontrola prosiiim

Started by jozo1606, 16.10.2012, 23:27:08

« predchdzajce - alie »

jozo1606

ahojte  prosim Vás kto by bol taký dobrý  a skontroloval by mi elektroinštaláciu ???

mame to odovzdať v štvrtok  a neviem čo to mam správne  vraj že vypinač  v obyvačke je zle  vie mi to niekto opraviť ???  prosiiim

popripade

jozo1606@gmail.com

pawlo

Tak chýb je tam viac než dosť. V prvom rade by som napísal v akej napäťovej sústave sa nachádza inštalácia. Napr. 3 PEN 400/230V, 50Hz, TN-C-S. V TN-Cčku už nenavrhuj nič.

Potom popísal istenie jednotlivých obvodov. Napr. 1. obvod, 3Spínače menovitý prúd ističa 10A.  2. obvod 3 zásuvky...... Nevidím dostatočne dobre jednotlivé okruhy na obrázku. Pre šporák je osobitný okruh na 400V s ističom napr 3x16A.

Do schémy si doplŇ označenie okruhov ku kažej zásuvke a ku svietidlu okrem okruhu doplniť max. povolenú watáž žiarovky....

jozo1606

ja som zabudol napisať, toto ona od nas nevyžiaduje  žiadne označenia  len jednoduché  fakt  primitivné ako to mam ale len aby boli kable spravne natahané ...

a ten sporák  viem  mala by byť osobytne zásuvka ale tiež nemusime  ...
ja som Informa  a  chcela aby sme pochopili len ako fungujú obvody ...  a hlavne  koľko káblov ide do zasuviek  a do svetiel  vypinačov

fakovnik

No veď 3 žiarovky máš v tej obývačke a sériový prepínač, ta daj len 2 a bude dobre, či ?  :P

Whoever said money can't buy happiness isn't spending it right.

jozo1606

nemohol by si to načrtnuť v "skicar" a hodiť sem ten obrázok   

fakovnik

jozo1606

dakujem   a to možu ostať tie nastené svetla  to X  s paličkou na spodku že ?  len to hlavné dam preč   čo je svetlo v strede  ?

koľko  kablov vediem do vypinača  a koľko do svetiel ?  bo neviem teraz či  3 tie paličky na kebel  alebo 2 paličky na kabel ...

Fakt veľmi pekne dakujem za radu 

fakovnik

Merrevick

aku znacku ma digestor? lebo ju neviem ani za nic najst a aky kabel k nemu viest (spolubyvajuci vravi ze musim viest samostatny z rozvodnej skrine)  ;D
Hudba mi dáva to čo mi život berie...

Tren

Quote from: Merrevick on  06.11.2012, 17:38:20
aku znacku ma digestor? lebo ju neviem ani za nic najst a aky kabel k nemu viest (spolubyvajuci vravi ze musim viest samostatny z rozvodnej skrine)  ;D

preco si komplikujes zivot  :)

tak neviem ake su nove normy, v novych elektroinstalaciach je dobre tahat pre kazdy spotrebic osobytny privod zo skrine (3 fazove) , hlavne ak mas take spotrebice ze nestoja 5korun, + v skrini mat adekvatnu ochranu nanich. takze mozes natiahnut samostatny privot a odovodnit to budes vediet ked povies ze ten digestor stoji 800€  ;D ale inak na digestor je podla mna nepotrebne tahat novy privod. som infromatik.. mozno ti lepsie poradi nejaky elektrikar  :)