• Welcome to TUKE FÓRUM - Fórum pre študentov Technickej Univerzity v Košiciach.

FYZIKA - Skuska

Started by jany1, 06.05.2010, 00:34:24

« predchdzajce - alie »

jany1

no a tu je slubena skupina D (gibova) (hodinu som prehladaval celu izbu, skrinky sufliky, prehadzoval vsetky papiere a potom mi doslo, ze to asi este mam od skusky vo vaku  :D)
1. Definujte gravitacnu silu (Newtonov gravitacny zakon) vo vektorovom tvare (matematicky zapis definicie slovny opis, popis velicin, jednotka)
2. 3 seriovo zapojene rezistory so zadanymi odpormi, 3 moznosti vysledneho odporu- vybrat spravnu + napisat ako si na to prisiel
3. Odvpodte kapacitu doskoveho kondenzatora (obrazok, slovny opis odvodenia, popis velicin)
4. Rezonancia- preco moze dojst k poskodeniu lavky (maly most  :D) ked cez nu idu vojaci. Napiste podmienku pre uhlovu frekvenciu, pri ktorej rezonancia nastane. Pri akom type kmitaveho pohybu dojde k rezonancii?
5. Napiste vychylku vysledneho vlnenia, ktore vznikne skladanim dvoch vlneni, ktore maju rovnaky smer, frekvenciu a fazu a roznu amplitudu. Popiste jednotlive veliciny v rovnici vychylky. Odvodte drahovy rozdiel, pri ktorom ma vysledna vychylka max. amplitudu. Akym vztahom je dana max. amplituda? (obrazok, popisat veliciny vo vztahoch)
6. Odvodte vetu o kinetickej enrgii. (slovne, matematicky zapis a znenie vety o kinetickej enregii, popis velicin)
7. Popiste dve zlozky zrychlenia, aky maju smer (obrazok) matematicky vyjadrit velkost zloziek, popisat veliciny vo vztahoch.
8. (BONUS) Odvodte vztah medzi napatim a pracou elektrostatickeho pola. (popis odvodenia a velicin)

Priklady:
1. Najdite rychlost sirenia sa zvukovych vln a max. rychlost kmitajucich castic vzduchom, ak sa zvukove vlny siria vo vzduchu s vlnovou dlzkou 70 cm. Frekvencia zvuku je 500 Hz a amplituda kmitov je 0,25 mm.
2. Obvodom s odporom R=10 Ω preteka jednosmerny prud. Vypocitajte pracu prudu, ak viete, ze prud rovnomerne narasta z nulovej hodnoty na hodnotu I=1,5 A za cas t=3s.

fail

Quote from: jany1 on  10.06.2010, 16:59:46
Quote from: yvory on  10.06.2010, 14:46:09
A skupina Gibova:
1. Odvodte a nakrkeslite casove zavislosti uhlovej rychlosti a uhlovej drahy pre casticu,ktora sa pohybuje po kruznici tak,ze epsilon=konst.. Ako vypocitame jej obvodove zrychlenie?
2. Odvodte suvis medzi zmenou kinetickej energie a prace a popiste ho slovne.
3. Dve obruce rovnakych hmotnosti m a rovnakych vonkajsich polomerov R sa otacaju okolo geometrickej osi uhlovou rychlostou omega. Ktora obruc ma vacsiu kineticku energiu ak pre vnutorne polomery plati r1>r2? Odpoved zdovodnite.
4. Vyjadrite sily ktore posobia na hmotny bod,ktory vykonava tlmeny kmitavy pohyb. Zapiste vychylku takto kmitajuceho bodu v casovom okamihu t a zapiste veliciny, ktore vo vztahu vystupuju.
5. Napiste postulaty specianej teorie relativity. Aky je suvis medzi klasickou a relativistickou mechanikou?
6. V ramci kinetickej teorie plynov zapiste kineticku energiu castice plynu a vnutornu energiu 1 molu dvojatomoveho plynu teploty T.
7. Napiste a vysvetlite 1. termodynamicky zakon. Vypocitajte pracu plynu pri izobarickom deji ked objem plynu sa meni z hodnoty V1 na V2.
8. Toto uz nedokazem cele precitat,len niektore slova. ???

hmmm, tak dost si toho rozlustil :) len este raz chcem napisat, ze si niesom isty, ci je to od giboevej, len som to nasiel na ftp a zadanie vyzeralo tak isto, ako to co som mal na skuske...to len na okraj... a hadat sa s tebou nebudem, ja by som to lepsie asi nerozlustil, takze  :thumbs-up:
nie je to od gibovej... staci si pozriet, na gibovu sa netreba ucit plyny a termodynamiku

yvory

Quote from: fail on  10.06.2010, 17:23:15
Quote from: jany1 on  10.06.2010, 16:59:46
Quote from: yvory on  10.06.2010, 14:46:09
A skupina Gibova:
1. Odvodte a nakrkeslite casove zavislosti uhlovej rychlosti a uhlovej drahy pre casticu,ktora sa pohybuje po kruznici tak,ze epsilon=konst.. Ako vypocitame jej obvodove zrychlenie?
2. Odvodte suvis medzi zmenou kinetickej energie a prace a popiste ho slovne.
3. Dve obruce rovnakych hmotnosti m a rovnakych vonkajsich polomerov R sa otacaju okolo geometrickej osi uhlovou rychlostou omega. Ktora obruc ma vacsiu kineticku energiu ak pre vnutorne polomery plati r1>r2? Odpoved zdovodnite.
4. Vyjadrite sily ktore posobia na hmotny bod,ktory vykonava tlmeny kmitavy pohyb. Zapiste vychylku takto kmitajuceho bodu v casovom okamihu t a zapiste veliciny, ktore vo vztahu vystupuju.
5. Napiste postulaty specianej teorie relativity. Aky je suvis medzi klasickou a relativistickou mechanikou?
6. V ramci kinetickej teorie plynov zapiste kineticku energiu castice plynu a vnutornu energiu 1 molu dvojatomoveho plynu teploty T.
7. Napiste a vysvetlite 1. termodynamicky zakon. Vypocitajte pracu plynu pri izobarickom deji ked objem plynu sa meni z hodnoty V1 na V2.
8. Toto uz nedokazem cele precitat,len niektore slova. ???

hmmm, tak dost si toho rozlustil :) len este raz chcem napisat, ze si niesom isty, ci je to od giboevej, len som to nasiel na ftp a zadanie vyzeralo tak isto, ako to co som mal na skuske...to len na okraj... a hadat sa s tebou nebudem, ja by som to lepsie asi nerozlustil, takze  :thumbs-up:
nie je to od gibovej... staci si pozriet, na gibovu sa netreba ucit plyny a termodynamiku

hej potom som si to uvedomil ked mi to blo povedane 8)

yvory

ale kedze boli skupiny C a D tak musia existovat aj skupiny A a B,tak kde su ludia ktori mali tie skupiny? ci vsetci porobili a na nas sa vykaslali? lebo si myslim ze preto nas tak pekne podelili po skupinach aby mali prehlad o tom kto uz mal moznost pisat aku skupinu,ci? 8)

albin

odvodte intenzitu elektrického poľa pomocou Gausovho zákona pre guľu s nábojom Q.............ako to ma byt? :D

je par stran do zadu ale nieje to celkom dobre......

revelc

je to dobre, tak nam to pisal olcak
Čo môžeš urobiť dnes odlož na pozajtra a ziskaš deň voľna.

"I'm a man of simple tastes. I enjoy dynamite...and gunpowder...and gasoline! "

Bigy

Otazka na druhakou ktory mali skusku s Kasovicovou. Zvykne davat na opravnom termine tie iste testy alebo ine? Popripade ma niekto neake informacie ci nahodou bude nieco podobne na skuske ako bolo na 1.termine?

tooom

inac vsimli ste si, ze GIBOVA dala tie priklady, ktore v zbierke 2010 na ftp niekto podciarkol? .. nie su to nahodou priklady ktore sa pocitali na jej cvikach?  bv

felipe

nema niekto otazky B skupiny od Olcaka ??? :j_huh:

cenki

Quote from: felipe on  10.06.2010, 22:51:25
B1 Priemerna a okamzita uhlova rychlost - definovat (5b)
B2 Mechanicka praca a vykon - definovat, vysvetlit (15b)
B3 Rovnica rovinnej mechanickej vlny - odvodit, vysvetlit (15b)
B4 Doskovy kondenzator (vztah) - odvodit, vysvetlit (10b)
B5 Zakon celkoveho prudu a vyp. indukciu magnetickeho .?.?.? - vysvetlit (15b)

albin

nemohol by niekto vypocitat tieto priklady a hodit to tu?....prosiim lebo ja vobec neviem ako sa pocitaju....alebo napiste aspon neaky navod...
1.8
3.6
9.2

Palike

Nema niekto od hlavacovej poznamky k Biot-Savartovmu zakonu?... teda cele magneticke pole??...

jany1

Quote from: albin on  10.06.2010, 23:51:03
nemohol by niekto vypocitat tieto priklady a hodit to tu?....prosiim lebo ja vobec neviem ako sa pocitaju....alebo napiste aspon neaky navod...
1.8
3.6
9.2

mne a myslim, ze aj inym by dost pomohlo, keby sa tu nasiel nejaky mudrc, ktory ma vyratane aj ine priklady a oskenoval/odfotil by ich a dal by ich sem... lebo ja si s niektorymi (vlastne s vacsinou) vobec neviem rady...
tak ak sa najde taka dobra dusa, co by to bola schopna a ochotna urobit, vopred velka vdaka

Palike

charlie

mohol by sem niekto hodit (zoznam) vsetkych odvodzovaciek co treba ku gibovej?  bv

drevos22

Neviete kde zohnat skripta ku jednosmernemu prudu a elektrostatickemu polu ??? nikde to nemozem najst :)

tooom

Quote from: drevos22 on  11.06.2010, 15:25:46
Neviete kde zohnat skripta ku jednosmernemu prudu a elektrostatickemu polu ??? nikde to nemozem najst :)

to neviem ani ja  ;D ale ja sa to ucim z http://people.tuke.sk/jana.kassovicova/

scorpi

Quote from: cenki on  10.06.2010, 22:58:15
Quote from: felipe on  10.06.2010, 22:51:25
B1 Priemerna a okamzita uhlova rychlost - definovat (5b)
B2 Mechanicka praca a vykon - definovat, vysvetlit (15b)
B3 Rovnica rovinnej mechanickej vlny - odvodit, vysvetlit (15b)
B4 Doskovy kondenzator (vztah) - odvodit, vysvetlit (10b)
B5 Zakon celkoveho prudu a vyp. indukciu magnetickeho .?.?.? - vysvetlit (15b)

to posledne bolo tusim vypocitat indukciu mag. pola na osi solenoidu alebo tak nejak

matthew277

Nemá niekto nejaký poriadny ťahák teórie s fyziky 1 a 2? Neviete mi poradiť kde by som našiel nejaké približné otázky od hlavačovej? diky

neucilasom

Pri OLCAKOVI z FYZ 2 sa brali vsetky temy?
Ja mam pocit ze dolezite tam su len 3 kapitly
ak niekto viete prosim napiste co sa bralo z FYZ 2
DIKES

TheOne

Quote from: neucilasom on  12.06.2010, 17:18:16
Pri OLCAKOVI z FYZ 2 sa brali vsetky temy?
Ja mam pocit ze dolezite tam su len 3 kapitly
ak niekto viete prosim napiste co sa bralo z FYZ 2
DIKES

aspon 100x sa tu pisalo co sa bralo za olcaka, staci sa pozriet na starsie prispevky a zistis co chces, a mam pocit ze z FYZ2 sme mali len elektrinu a magnetizmus

SWaNQa

apocujte ... skuska u olcaka opravna boli tie iste otazky alebo ine ako na prvom termine??? pls dajte vediet.. a tak isto aj u gibovej lebo co som tu hladala nikdo nic k tom u nenapisal..

TheOne

Quote from: SWaNQa on  12.06.2010, 21:46:04
apocujte ... skuska u olcaka opravna boli tie iste otazky alebo ine ako na prvom termine??? pls dajte vediet.. a tak isto aj u gibovej lebo co som tu hladala nikdo nic k tom u nenapisal..

u olcaka este nebol opravny termin, ten je teraz v pondelok

SWaNQa

ale sak minuleho roka...

Palike

moze byt na tuto otazku take vypracovanie?..

5. Napiste Biot-Savartov zakon (indukcia mag. pola v okoli vodica, ktorym tecie prud), nakreslite obrazok a vyznacte vsetky veliciny. 4B