• Welcome to TUKE FÓRUM - Fórum pre študentov Technickej Univerzity v Košiciach.

ELEKTROTECHNIKA?

Started by neucilasom, 15.02.2010, 17:06:22

« predchdzajce - alie »

Jessica

black_stone: Ak si chceš byť stopercentne istý, napíš cvičiacemu/cvičiacej, keďže tiež sa môžem mýliť. Oni sú ochotní ti pomôcť a sú radi, keď vidia, že sa študent snaží a zaujíma  :)
Potom napíš ako to je  :)

vicious: áno, vyrátaš si pre každú harmonickú zvlášť a potom efektívne hodnoty zrátaš.

vicious

No presne toto idem ja urobiť, napišem frau Špaldonovej a uvidíme čo a jak
Jessica: díkes.. :thumbs-up:

black_stone

Tak som napisal cviciacemu, dufam ze mi do zajtra odpise inac sanca ze trafim bude 50:50  ;D

black_stone

Takze uz mam aj odpoved:
Quoteje tam cievka, a cez cievku netecie jednosmerny prud, tympadom miesto cievky bude diera (preruseny obvod) a prerusenym obvodom prud netecie.
Cize spravne je tych 0,4 W ako pisal vicious :)

vicious

No vidíš, tak nech sa zajtra darí

totaluser

Quoteje tam cievka, a cez cievku netecie jednosmerny prud, tympadom miesto cievky bude diera (preruseny obvod) a prerusenym obvodom prud netecie.

len taky detail
cievka v jednosmernom obvode je len kus drotu, teda skrat a teda prud tadial samozrejme tecie
netecie cez kondenzator v jednosmernom obvode

//edit:
sorry, som to asi nie idealne citoval

black_stone

Je tam aj cievka aj odpor aj kondenzator. Cize to bude 0,4 tak ci tak

vicious

Quote from: vicious on  15.06.2010, 19:26:35
.................. aleb oto už neplatí že cievka=skrat a kondenzator = rozpojene?...
totaluser: tu som to myslel viacmenej ironicky, takže klídek, vieme čo a ako...

Jessica

Tak fajn, keď už vieme, na čo všetko treba myslieť. Veľa šťastia  :)

black_stone

takze nakoniec mam D61  bp bp :ropebanana: :bannana_guitar:
Diky kazdemu kto pomohol :)

vicious

Tak aj mne došla odpoveď, dobre som vravel že to bude 0,4W, nakoľko jednosmerná zložka neprejde

Jessica

Takže vždy, keď sa v obvode nachádza cievka, alebo kondenzátor, tak jednosmerná bude nulova? Neplatí to náhodu len v tom prípade, ak je v obvode skrat? Alebo teda, vždy keď uvidím cievku, alebo kondenzátor v obvode, tak automaticky beriem do úvahy, že jednosmerná je nulova? Dik vopred za odpoveď.

vicious

Kondenzátor sa pri jednosmernej zložke chová ako rozpojený spoj, teda prud netečie
Cievka to je ako skrat to znamená že prúd potečie
Teda ak máš taký príklad jak tu black_stone dával tak ten kondenzátor ti to preruší akokeby, kondenzátor máš dve fólie oddelené od seba a zmotané tak tam nemá jak prejsť prúd jednosmerný..keby bol obvod alebo vetva len s cievkou + rezistorom tak berieš do úvahy len ten rezistor lebo cievka na to nemá vplyv

Jessica

Čiže ak tomu dobre rozumiem, tak ak by som mala rezistor a kondenzátor na jednej a tej istej vetve (teda  zapojené sériovo), tak tou vetvou jednosmerný prúd nepotečie, ale ak by bol kondenzátor zapojený paralélne s rezistorom, ktorý hoci má na tej istej vetve cievku (len rezistor a cievka), tak jednosmerný prúd potečie na vetve s rezistorom, tak je?  :)

vicious

dotko

nema niekto sfotene priklady co boli na zapocte, riadnom aj opravnom termine? dikes

vicious

Neonuf: bolo 6 prikladov po 10 bodov, prvý bol na neharmonické, potom boli tuším dva na prehcodný dej, jeden impulz, a pootm tiež asi dva na dlhé vedenie...
tie dlhé vedenia bol jeden príkald kde si mal zadané R L G C a z toho trebalo vypočítať gamu, alfu betu či čo...uplne jednoduché,a další už si nespomeniem

JohnyM

skus zmenit stupne na radiany :) urcite to pomoze :)

NeonuF

diky  :thumbsup:

ze ma to nenapadlo... bu  bu  bu

vicious

ja mám v maise trvanie skúšky 120 minút

TaTukeDpc

Je priklad vypocitajte odoberany jalovy vykon ut=20+80cos2wt+604wt it=10+7,5cos(2wt-35)+3,8cos(4wt-73)  Vykon pocitma ako Q=Q2+Q4  Q2=U2I2(sinfi)ale kedze jalovi je len zdanlivy tak ho pocitam bez nultej harmonickej ? ale P pocitam od nultej harmonickej nie ?
A ak mam priklad vypocitat Uef Xl=15 it=10+7,5cos(wt-45)+6cos(3wt-75) tak to pocitam bez nultej harmonickej vsak ? vypocimta U1 U3 spocitm ze pod odmocninou na druhu jednotlive a mam Uef
velmi pekne dakujem za akukolvek odpoved k veci :)

charlie

Ako urcim hodnotu ampermetra , ked u(t)= 0.harmonicka + 1.harmonicka + 2.harmonicka ? vypocitam si pre kazdu harmonicku prud v danej vetve, kde sa Ameter nachadza. ako potom napissem vysledok? viem totiz urcit len prud i(t) v danej vetve.

vicious

Quote from: TaTukeDpc on  22.06.2010, 02:38:51
Je priklad vypocitajte odoberany jalovy vykon ut=20+80cos2wt+604wt it=10+7,5cos(2wt-35)+3,8cos(4wt-73)  Vykon pocitma ako Q=Q2+Q4  Q2=U2I2(sinfi)ale kedze jalovi je len zdanlivy tak ho pocitam bez nultej harmonickej ? ale P pocitam od nultej harmonickej nie ?
A ak mam priklad vypocitat Uef Xl=15 it=10+7,5cos(wt-45)+6cos(3wt-75) tak to pocitam bez nultej harmonickej vsak ? vypocimta U1 U3 spocitm ze pod odmocninou na druhu jednotlive a mam Uef
velmi pekne dakujem za akukolvek odpoved k veci :)
To stebou som dneska o to mhovroil po skuške? v AF? ;D
charlie: efektívnu hodnotu vypočítaš tak že by to mala byť taká vééľka odmocnina zo súčtu druhých mocnín U pre každu harm.

rafael

Tak dnes to bolo na D   8) 8) 8) 8)

TaTukeDpc

vicious asi hej :D ale uz to neriesim mam skusku ... pohoda :D