• Welcome to TUKE FÓRUM - Fórum pre študentov Technickej Univerzity v Košiciach.

ELEKTROTECHNIKA?

Started by neucilasom, 15.02.2010, 17:06:22

« predchdzajce - alie »

ursus

So this router walks into the doctor's office...
- Doctor, it hurts when IP.

ursus

Quote from: ursus on  17.05.2010, 04:25:36
co je to ucinnik ?

wiki says:
Účinník je fyzikálna veličina, ktorá vyjadruje podiel činného a zdanlivého výkonu elektrického výkonu v elektrickom obvode striedavého prúdu.

TheOne

Quote from: ursus on  17.05.2010, 04:39:46
co je to ucinnik ?

wiki says:
Účinník je fyzikálna veličina, ktorá vyjadruje podiel činného a zdanlivého výkonu elektrického výkonu v elektrickom obvode striedavého prúdu.

ked mam zadany prikon tak staci vypoctat vykon a vydelit nie? ..a potom uz len dopisat pred to kosinus a mam ucinnik ..?
lebo bol jeden priklad kde trebalo ratat ucinnik..a ja som to pocital ako prikon/vykon (prikon bol zadany) a vyslo mi 0,8 .. a v moznostiach bolo cos 0,8 okrem ineho..taze dobre som to ratal ?

totaluser

Quote from: TheOne on  17.05.2010, 15:15:41
Quote from: ursus on  17.05.2010, 04:39:46
co je to ucinnik ?

wiki says:

ked mam zadany prikon tak staci vypoctat vykon a vydelit nie? ..a potom uz len dopisat pred to kosinus a mam ucinnik ..?
lebo bol jeden priklad kde trebalo ratat ucinnik..a ja som to pocital ako prikon/vykon (prikon bol zadany) a vyslo mi 0,8 .. a v moznostiach bolo cos 0,8 okrem ineho..taze dobre som to ratal ?

ked hovoris o tom teste co bol predtermin zapich+skuska tak ano

cos 0,8 bola spravna odpoved

Itachi7

Hmmm .... nevedel by mi niekto poradiť .... keď som neurobil opravnu započtovku ... to je ešte jedna opravna, alebo už prenášam do druhého ročníka???

ursus

este je jedna, ale neviem aka si sorta

Bigy

nevie nahodou niekto aky dvojharok treba vytlacit na zajtrajsiu skusku pre paralerku C? a nema nahodou niekto odfotene priklady zo skuskovej casti co boli na zapocte taktiez paralerka C?

TheOne

no uz je v maise elektrotechnika termin... 90 minut..snad nebudu take tazke priklady :D

vojto

No tak moment. 19.5? WTF?

19.5 je programovanie!

A tu pise 26.5! http://www.fei.tuke.sk/sk/studium/aktuality/dokumenty/harmonogram-hromadnych-skusok-ls-2009-2010.pdf

WTF?

To mam ist pozajtra na skusku z elektro?

totaluser

no neni to nahodou termin pre paralelku A?
ty budes asi Bcko, ci?

ursus

guys,
v teste pri 3F, ulohy 3 a 4:

co je Uf a Us ? (resp co pre ne plati? nazov viem)

thx

TheOne

Quote from: ursus on  18.05.2010, 01:15:35
guys,
v teste pri 3F, ulohy 3 a 4:

co je Uf a Us ? (resp co pre ne plati? nazov viem)

thx
..jedno z nich sa vola aj sietove
pamataj ze zdruzene je stale vacsie jak fazove teda Uz = odmocnina z troch krat Uf
..potom fazove zaostava o 30stupnov za zdruzenym...teda ked su  zdruzene 0,-120,+120, tak fazove su -30,-150,90 (fazy)...a ked su zdruzene povedzme 15,-105,135, tak fazove budu -15,-135,105....to bol priklad..taze ked mas len jeden zadany z tych seckych bud Uf abo Uz tak ostatne Uf a Us si vies dopocitat

fazove napatie U1 je mezdi L1 a N ....atd.... zdruzene napatie napriklad U31 je medzi L1 a L3 atd..

ursus

hej dik, to som vedel ale
priklad:

ak mam caojvem U1 = 230; tak potom U2 = 230e^j-120; U3=230e^j120 tak potom Uf (efektivna hodnota) = ?

toto som myslel

TheOne

Quote from: ursus on  18.05.2010, 01:41:19
priklad:

ak mam caojvem U1 = 230; tak potom U2 = 230e^j-120; U3=230e^j120 tak potom Uf (efektivna hodnota) = ?

toto som myslel

tymy u1 u2 u3 myslis fazove napatia ?..ak ano tak efektivna hodnota fazoveho napatia je 230
ak si to myslel ako zdruzene napatia ktore sa pisu u12 u12 u31 tak potom efektivna hodnota zdruzeneho napatia je 230*odmocnina z troch to je neco okolo 398

ursus

Quote from: TheOne on  18.05.2010, 01:45:05
Quote from: ursus on  18.05.2010, 01:41:19
priklad:

toto som myslel

tymy u1 u2 u3 myslis fazove napatia ?..ak ano tak efektivna hodnota fazoveho napatia je 230
ak si to myslel ako zdruzene napatia ktore sa pisu u12 u12 u31 tak potom efektivna hodnota zdruzeneho napatia je 230*odmocnina z troch to je neco okolo 398

fazove napatia, ok cize zoberem len ten modul?
lebo tu je proste priklad http://kteem.fei.tuke.sk/dokumenty/et2/09_Testy_spol.pdf
v 3F, uloha 3 a 4;;mam tam zadane Uf = 230 a v stvrtej ulohe Us

ok dikes

TheOne

ked ti napisu zee mame zadane hentotamto s efektivnou hodnotu Uf = 230 V ..tak ti si automaticky doplnis k tomu fazy ..0 ,-120,+120

..ked to bolo fazove tak zdruzene budu +30 posunute secky

.. ked to bolo zdruzene tak fazove budu -30 secky

taze ak to prve zadane bolo fazove tak potom to bude takto vyzerat :
Uf1=230 *ej0
Uf2=230 *e na -j120
Uf3=230 * e na j120
a zdruzene budu
U12=398,4*e na -j30
U23=398,4*e na -j150
U31=398,4*e na j90

proste pamataj zdruzene je stale  odmocnia z troch krat vacsie ako fazove

revelc

A nema byt podla toho prikladu 3 (podla toho diagramu v ktorom su zdruzene napatia  nahodou ze:
U12=398,4*e na j0
U23=398,4*e na -j120
U31=398,4*e na j120

z coho potom:
Uu=230 *e -j30
Uv=230 *e na -j150
Uw=230 * e na j90

?

a potom uz len ten prud sa vypocita ako
I2 = Ul / Zl pricom
Ul = Uv - Uc0 pricom
Uc0 = taky hnusny zlomok kde su admitancie atd... :D
Čo môžeš urobiť dnes odlož na pozajtra a ziskaš deň voľna.

"I'm a man of simple tastes. I enjoy dynamite...and gunpowder...and gasoline! "

TheOne

myslim ze postup je uz jasny taze ked je zadane bud take abo take tak vies vypocitat vsetko ostatne...
.. co je toto Ul a Zl ? a mam taky pocit ze tu ti ten hnusny zlomok netreba lebo ak si vsimnes tak na vedeni nemaz ziadne Zka taze odpor vedebnia zanedbame a prud je  I3 je teda U3 /Z3

..ak hovorim zle tak ma opravte..ja som sa to tez len teraz ucil

revelc

Ul je napatie na cievke a Zl je impedancia tej cievky...
IMHO to I3 = U3 / Z3 je iba vtedy ak je spotrebic sumerny ... ci ?

TheOne

Quote from: revelc on  18.05.2010, 02:31:29
Ul je napatie na cievke a Zl je impedancia tej cievky...
IMHO to I3 = U3 / Z3 je iba vtedy ak je spotrebic sumerny ... ci ?

ee..tu ide o ze ci ti hodia na vedie aj Z0 ak hej vtedy odictas un od toho.inac je to tak ako som napisal.
no a k tej sumernej sustave(sumerna sustava je len specialny pripad toho co som napisal)..sustava je sumerna ak z1=z2=z3 ...

revelc

aha super vdaka :) ... cize to zhrniem, zdroj 3F sumerny:

Hviezda:
-Un pocitam iba vtedy ak na neutralnom vodici je nejake Z

Trojuholnik:
-Ak su tam impedancie vodicov vedenia tak to musim pretrans... na trojuholnik a pocitat Un cim ziskam jednotlive prudy (v hviezde) a tie potom vyuzit v povodnom obvode(trojuholnik)...

TheOne

Quote from: revelc on  18.05.2010, 02:55:38
aha super vdaka :) ... cize to zhrniem, zdroj 3F sumerny:

Hviezda:
-Un pocitam iba vtedy ak na neutralnom vodici je nejake Z

Trojuholnik:
-Ak su tam impedancie vodicov vedenia tak to musim pretrans... na trojuholnik a pocitat Un cim ziskam jednotlive prudy (v hviezde) a tie potom vyuzit v povodnom obvode(trojuholnik)...
trosku to vyladim   ;D

Hviezda:
-Un pocitam iba vtedy ak na neutralnom vodici je nejake Z (ak je na neutralnom vodici nejake Z tak potom aj na ostanych vodicoch je Z ...ved predsa sa pouzivaju rovnake kable ako pre nulak tak aj pre vodice vedenia nie ?;D)

Trojuholnik:
-Ak su tam impedancie vodicov vedenia tak to musim pretrans... na trojuholnik a pocitat Un cim ziskam jednotlive prudy (v hviezde) a tie potom vyuzit v povodnom obvode(trojuholnik)... (ked uz to transneme na hviezdu tak uz len podla 2.kz vypocitame prudy a tie pouzijeme spatne..,s nulakom nerobi nic)

revelc

Quote...ked uz to transneme na hviezdu tak uz len podla 2.kz vypocitame prudy a tie pouzijeme spatne..,s nulakom nerobi nic.
Nie nahodou, ked uz to trasneme na hviezdu tak musime vypocitat to Un (pretoze v povodnom trojuholniku boli impedancie na vedeni) vdaka comu ziskame fazove prudy a tie v povodnom obvode (trojuholnik) pomocou 2.Kz vyuzijeme na vypocet zdruzenych prudov.

Quote(ak je na neutralnom vodici nejake Z tak potom aj na ostanych vodicoch je Z ...ved predsa sa pouzivaju rovnake kable ako pre nulak tak aj pre vodice vedenia nie ;D ?)
tak asi hej... ale ked raz je vsetko idealne :D a potom zrazu nie :D

ursus

3tia uloha v teste 3F:

Uf = 230 --> U2 = 230e na j-120
Z2 = jXL = j100 = 100 e na j90

--> I2 = U2 / Z2 = 230e na j-120 / 100 e na j90 = 2,3e na j-210 alebo 2,3e na -j150

podla kluca, spravna odpoved je 2,3 e na j120

wtf?

revelc

U2 = 230*e na -j150
Z2 = 100*e na j90

I2 = U2/Z2 = 2,3*e na -j240 co sa da napisat ako 2,3*e na j120